Гулбис се оказа непреодолимо препятствие за Кузманов и го спря на 1/2-финалите в Цуг

от в 15:33 на 30.07.2022
Мартин Петков

Димитър Кузманов в седмиците след Уимбълдън, където допусна поражение по време на пресявките в мача за влизане в основната схема, се представяше доста под нивото си до момента през годината и инкасира загуби на старта в Амерсфоорт и Тампере. Втората ни ракета обаче бързо съумя да загърби разочарованията и се включи на Чаланджъра в Цуг, където постигна три знакови победи, които ще му донесат ново върхово постижение за ранглистата от понеделник, и се класира на четвърти полуфинал за сезона, а там в търсене на втори финал през годината срещна небезизвестния ветеран и бивш номер 10 Ернестс Гулбис.

Сблъсъкът ни предостави сериозна битка в първата си фаза, а българинът на моменти изглеждаше като по-добрият от двамата на корта и неслучайно разполагаше с 14 брейкбола общо в мача, но липса на шанс в ключовите за срещата моменти го постави в губеща позиция, от която не съумя да се завърне, и след час и 54 минути на корта родният представител отстъпи в последователни сетове на именития си съперник, като се прости с надеждата си за финал в швейцарския град - 4:6 1:6.

Българинът имаше правото да даде старт на двубоя с начален удар, като подаването му далеч не мина без трудности и той бе принуден да отразява брейкбол, но се справи с неблагоприятната ситуация и запази сервиса си. Мигновено ролите на корта се размениха и Мико пое инициативата, с което предизвика неточности от другата страна на мрежата и ознаменува силното си начало с пробив за 3:1. В този момент Гулбис отново демонстрира избухливия си характер, като строши ракета, но пък за сметка на това се абстрахира от грешките си и след серия бекхенди реализира рибрейк, за да възстанови паритета.

Пловдивчанинът изглеждаше, че ще спечели идния си гейм без особено затрудния, като поведе с 40:15, но впоследствие неколкократно остана безпомощен пред мощните ретури на латвиеца и предаде подаването си за 3:4, а в изблика си на гняв след последната точка също удари ракетата си в земята. Българинът не се предаде и направи всичко по силите си да възстанови равенството, като достигна два брейкбола в десетия гейм, ала бившият номер 10 не трепна и благодарение на страхотното си сервиране, наглед логично предвид факта, че имаше 91% спечелени точки на първо подаване, затвори откриващия сет в своя полза още с първия си сетбол.

 Втората част имаше известна доза забавяне след отиването до съблекалните на втората ни ракета, който се завърна на корта наглед обнадежден, но за съжаление, неточностите отново преобладаваха в играта му и той се наложи да приеме горчивината, че отново попадна в губеща позиция - 0:2. Гулбис от своя страна продължи да поддържа константно ниво, което му носеше лесни точки, и след поредица от грешки на Мико станахме свидетели на втори пробив, а нашенецът повика физиотерапевт на корта. Кратката интервенция даде искания от всички ни резултат и пловдивчанинът демонстрира характерната си борбеност, като мигновено чрез рибрейк редуцира пасива си, но още в идните минути поредният гейм изпълнен с двойни грешки и топки в аут от Кузманов означаваше нов пробив за латвиеца - 1:4. От тук нататък Гулбис пое пълната инициатива в двубоя и не остави особени шансове за втората ни ракета, като оползтвори първия си мачбол при сервис на българина.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Гулбис се оказа непреодолимо препятствие за Кузманов и го спря на 1/2-финалите в Цуг Мартин Петков
Теми:  
atp | бг тенис | димитър кузманов | ернестс гулбис | цуг | Чаланджъри

Коментари





Следвайте ни в Facebook