И третият път не бе на късмет: Кузманов остана на крачка от основната схема на US Open

от в 23:35 на 26.08.2022
Мартин Петков

Димитър Кузманов се радва на постоянен прогрес в представянето си, като почти всяка седмица записва ново рекордно класиране, каквото е и моментното му на световен номер 162, но несъмнено възходът на българина най-видно се забелязва от резултатите му в квалификациите на Голям Шлем. Втората ни ракета в началото на годината по време на Аустрелиън Оупън спечели първия си мач в пресявките на ,,мейджър" надпревара, преди впоследствие да надгради още повече, като се класира за финалните квалификационни кръгове на Ролан Гарос и Уимбълдън, но малко не му достигна, за да дебютира в основната схема на състезание от Шлема.

През тази седмица Мико, който наскоро преболедува COVID-19 и бе с непълноценна физическа подготовка за пътуването си до САЩ, се представя повече от отлично в квалификациите за US Open предвид факта, че това се явява негов първи турнир на твърда настилка от шест месеца насам. Пловдивчанинът обаче бързо се приспособи и постигна две страхотни победи след обрат в първите два етапа, за да се класира за финалния кръг, където единствено световният номер 296 Брендън Холт, чиято майка е двукратна шампионка от Шлема, го делеше от място в основната схема в състезанието. Сблъсъкът подобно на предишните за родния представител се изигра при високи температури и влажност, които бяха придружени от две пауза за дъжд в най-важните моменти от мача, ала за огромно съжаление, Кузманов нямаше същия успех да реализира поредния си фамозен обрат и след 2 часа и 42 минути игра, то той трябваше да напусне корта като победен, а мечтата за дебют в същинската част на ,,мейджър" надпревара отново намери своя край на крачка от осъществяването си - 4:6 6:3 3:6.

Началото на двубоя отмина скоростно, след като наблюдавахме равностойност във всеки един аспект и трудностите за подавачите липсваха. Втората ни ракета до този момент беше клиничен в собствените си геймове, ала серия неточности в играта му позволиха на американеца да разполага с брейкбол, при който българинът се пречупи и с двойна грешка предаде сервиса си, изоставайки в резултата - 3:5. Холт продължи да поддържа високо равнище на начален удар и печелеше над 80% от разиграните точки на първото му подаване, но нашенецът все пак имаше своя шанс и достигна до ситуация 15:30, когато обаче слайсът му изневери, като спря в мрежата, а с това и откриващият сет остана в историята.

Във втората част Мико видимо промени игровия си стил, като влизаше в продължителни размени от основната линия и изчакваше мига си да ,,натисне спусъка", като именни при тези си действия беше безпогрешен и взе аванс от 3:0. Преломният момент дойде в петия гейм, когато световният номер 162 изправен до стената сервира близо до върха на възможностите си и отрази три брейкбола, което му донесе нужния импулс в представянето и той нито за секунда не изпусна инициативата, давайки само три точки на домакинския представител, преди да възстанови равенството в отделните части.

Пловдивчанинът демонстрира завидна устойчивост в защита пред агресивните атаки на американеца на старта на решителния трети сет и посредством контра офанзива от форхенд се поздрави с ранен пробив аванс в дебютния гейм. Последва обаче неочакван спад в равнището на родния представител, чиито удари попадаха всякъде другаде, но не и в очертанията на корта, поради което той инкасира рибрейк и броени минути по-късно отново предаде подаването си, а с него и инициативата, като изостана назад в резултата с 2:4. Непосредствено след това, когато световният номер 296 сервираше за затвърждаване на преднината си и водеше с AD:40, на кортовете в комплекса ,,Flushing Meadows" заваля пороен дъжд, който прекъсна двубоя за над един час.

След паузата двамата се завърнаха на игрището и Кузманов мигновено достигна шанс за връщане на брейка, но точно в този момент силна серия на сервис за Холт не позволи на българина да оползтвори възможността си - 2:5. Мико не сведе глава и даде всичко от себе си да се бори, като впоследствие спаси три мачбола и при четвъртия такъв на Холт дъждовната буря над Ню Йорк се завърна, а играта беше преустановена. Американецът се оказа безскрупулен, връщайки се обратно на корта и след тази едночасова пауза, като пропиля шанса си, но мигновено си осигури пети мачбол, посредством който сложи точка на спора и съкруши надеждата на втората ни ракета за място в основната схема на US Open.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
И третият път не бе на късмет: Кузманов остана на крачка от основната схема на US Open Мартин Петков
Теми:  
us open | бг тенис | димитър кузманов | квалификации

Коментари





Следвайте ни в Facebook