Юлиан Карабиберов: Може Шарапова може да прикрива лекаря си

от в 17:45 на 11.03.2016
Tennis.bg

Кой е виновен, че Мария Шарапова е взимала допинг? Може ли тенисист, който участва в бизнес за стотици милиони долари, да си позволи да пие забранен медикамент? Има ли голям спорт без допинг? Попитахме доц. Юлиан Карабиберов, преподавател в НСА, кондиционен треньор на националния отбор по баскетбол и консултант в медикаментозното възстановяване на редица спортни звезди като Матей Казийски, Страшимира Филипова, Добриана Рабаджиева, Мария Гроздева, Владимир Зографски.

- Г-н Карабиберов, вие консултирате куп известни спортисти. Виновна ли е според вас Мария Шарапова, че е взимала забранения милдронат?
- Само дотолкова, че не е обърнала внимание.

- Тя работи с голям екип лекари. Не е ли недопустимо? Бившият шеф на WADA твърди пред „Таймс”, че Шарапова е била уведомена пет пъти за новите забранени вещества.
- Това е друго. Лекарят й задължително е трябвало да знае това. Най-малкото той е трябвало да информира световната антидопингова агенция, че Мария взима жизненоважно лекарство. От обясненията на Шарапова обаче излиза, че лекарството не е жизнено необходимо, но тя си го пие. Това са й предписали в края на краищата. И като са видели, че вече е в забранителния списък, веднага е трябвало да го сменят. Или да уведомят WADA.

- Не ви ли се струва абсурдно толкова добре платени лекари да проспят влизането на това лекарство в забранения списък?
- Случва се, защото всяка година се вкарват нови и нови неща...

- Но самата Шарапова твърди, че е получила уведомление от WADA още през декември, но не е отворила мейла?
- Това не е нейна работа. Щом се касае за допинг и за здравето, има си лекар, който да й обърне внимание. Така че тук ние не знаем кой крив, кой прав. Тя лично е потърпевшата. Но зад нея стоят хора и вината трябва да се търси у тях. Аз съм се сблъсквал с много такива случаи. Знаете имахме подобна история с Пламен Константинов който беше с високи стойности на тестостерон преди Олимпиадата в Пекин 2008 и гръмна така нареченият допинг скандал. Тогава всичко дойде от незнанието на лекаря. Не беше проследил списъка на WADA. Интересно е защо Шарапова поема сама вината? Значи тя оправдава лекаря, казва: Аз съм виновна, защото не съм видяла. Това е доблестно от нейна страна. Но ние не знаем какви са й отношенията с лекаря, ние само гадаем. Ако персонално трябва да търсим вина, тя е у лекаря. Не знаем дали Шарапова прикрива някого и защо го прави.

- Защо според вас тя го защитава?
- Не мога да знам. Все едно да ме питате защо се е разделила с Григор. Не изключвам самата тя да е вземала нещо, за което лекарят не знае, и затова сега да го оправдава.

- Каква е ролята на медикаментозното възстановяване в спорта?
- То е допълнение към храненето на спортиста. При тренировки трябва да се приемат много калории, много протеини. И тогава добавките вършат работа, но само като допълнение, не като основно средство. При Шарапова обаче става дума за допинг – това са лекарствени средства, които дават предимство на състезателите.

- Има ли натурални продукти, в които има забранени съставки и не трябва да се взимат?
- Има. Вземете кофеина – ако се предозира, над 800 милиграма в доза, се смята за допинг. Допинг полицаите непрекъснато вкарват в списъка по нещо. Трябва много да се внимава и с дозите. Пиете три кафета, не сте спали, работили сте цяла нощ в залата. И отивате сутринта пред комисията. Тя най-вероятно ще констатира, че сте взели забранен стимулант. Някои при изтощение прибягват до наркотици защото не може да работиш 24 часа и да си буден като кон.

- Вие се занимавате с елитни спортисти. Има ли голям спорт без допинг?
- Аз съм против допинга. Първо - не е честно. Второ - ако си осигурите пълноценно хранене, има позволени медикаменти, които да ви възстановят по-бързо. И трето, най-важно – чрез допинга ние засягаме природни закони, дадености, на които влияем по изкуствен начин. Природата не търпи вмешателство. Но вие виждате, че не само в големия спорт, но и нормалните хора вече използват изкуствени добавки – глутен, генномодифицирани риби, животни... Оттам отиват в млякото, месото. С това се променят хромозомите на човек, генът. Дето се вика, можем да светим вече, да излъчваме магнитни полета, защото не знаем какво ядем.

- Допингът как се отразява на здравето?
- Щом обикновените храни, които всеки ден купуваме, се отразяват, представете си за допинга. Той е много по-остър феномен – стимулира нервната система, ускорява възстановяването на белтъчния синтез, растежа на мускулна маса. А това изкривява нещата.

- Защо спортистите го взимат тогава?
- За медал. Мечтата на всеки културист е да отиде на „Мистър Олимпия”, най-големия форум в света. Няма културист от такъв ранг, който да не е стимулиран с анаболни стероиди. Ама няма такъв! Аз съм бил съдия на поне 10 състезания. Знам какво говоря. Химическите лаборатории си тестват медикаментите върху тези състезатели. За да видят докъде човек носи. Вземете един Рони Колман, който е най-масивният културист. Той прилича на животно, не е човек.

- И какво се случва с него после?
- Ами после се скапва и толкова... Но вече е спечелил слава и пари, всичко, което е искал от живота. Че ще живее по-малко с 10 години, не го интересува. Или че ще е болен. Всеки си слага на кантара – искам това и това – и си преценява. Ние сме го умували в Спортната академия още преди 20 години. Един от бившите ректори беше на мнение, че или строго трябва да се забранят стероидите, или трябва да се разрешат и всеки да прави каквото си иска. Обаче тогава нещата стават безконтролни. И ще гледаме умрели състезатели. В България четирима културисти починаха. Миналата година в Чикаго почина Стоил Стоилов, първият ни културист, който проби на международната сцена.

- От какво умря?
- Сърдечна недостатъчност. Това момче ми е израснало пред очите и си отиде точно от стероиди. Сам си ги правеше – безконтролно. Отиде си на 40 години.

- В Лондон през 2012 г. се оказва, че 15% от спечелилите медали са астматици. Тоест им се поставя фалшива диагноза, за да могат да приемат непозволени стимуланти...
- Точно така. Спортовете за издръжливост – ски бягане, биатлон – те искат силна дихателна система и много кислород. Има такива стимуланти, които разширяват алвеолите и позволяват повече прием на кислород. Така се увеличава издръжливостта. И те взимат такива стимуланти, които подпомагат дихателната и сърдечносъдовата система. И като имаш астма, е разрешено да взимаш такива неща. Затова се изкарват астматици. Големият спорт не е здраве. Далече е от здравето.

- А тенисът?
- Там е малко по-друго. Както и във волейбола – там не се използват никакви стероиди. Но ние не знаем в НБА какво взимат. Вижте колко са едри. Имам контакти с американски футболисти и знам какво пият. Просто се молят да не ги хванат. Когато човек е на крачка от успеха и му трябва много малко – той рискува. Ако го хванат - хванат, ако не... Затова от WADA са безпощадни. На Шарапова това не й е първата допинг проба. И могат да разберат много лесно дали тя е взимала милдронат преди 10 г., както тя казва.

Мария Недева, 7 дни спорт


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Юлиан Карабиберов: Може Шарапова може да прикрива лекаря си Tennis.bg
Теми:  
допинг | интервю | мария шарапова | юлиан карабиберов

Коментари





Следвайте ни в Facebook