Какво очаква България за Купа "Дейвис"? Пълна информация за съперника от Нова Зеландия

от в 16:56 на 01.02.2023
Калоян Соколов

Отборът на България ще участва в исторически плейофен двубой от Купа "Дейвис" между 4 и 5 февруари, като нашите момчета ще гостуват на Нова Зеландия в опит за пръв път да се класират за второто ниво в състезанието, а именно Световна група I.

Задачата обаче няма да бъде никак лесна, защото възпитанците на Валентин Димов (Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Пьотр Нестеров и Александър Донски) ще бъдат гости в срещата и новозеландците ще имат възможност да играят на любимите си твърди кортове в град Крайстчърч, което определено изравнява везните. Все пак наглед индивидуалните качества на нашите тенисисти са по-високи, но нека се запознаем по-отблизо и с тенисистите на съперника.

1) Рубин Стейтъм - Тук говорим за една от най-големите легенди на новозеландския мъжки тенис в надпреварите поединично. Стейтъм държи впечатляващ рекорд от 28 победи в общо 33 мача за страната си, но ветеранът се скара сериозно с местната федерация през миналата година и отказа да участва в предишния сблъсък на родината си за Купа "Дейвис".

Изглежда обаче разногласията са останали в миналото и 35-годишният играч е готов да се завърне в селекцията на "кивитата". В момента Стейтам се намира под номер 474 в подреждането на ATP, но е бивш член на топ 300, може да се похвали с 12 титли от сериите "Фючърс", а безспорно най-голямото му постижение е успеха над Хьон Чунг (тогавашен номер 25) в откриващия кръг на ATP турнира в Окланд през 2019-та година.

2) Аджийт Рай - Безспорно това е голямата надежда на новозеландския тенис, тъй като 23-годишният състезател прогресира сериозно през последните месеци и загатна за огромния си потенциал на ATP 250 надпреварата в Окланд. Там младокът сензационно отстрани Таро Даниел и остана само на крачка от основната схема, отстъпвайки в трисетова битка от Тиаго Монтейро.

Самият Александър Лазаров сподели, че е останал впечатлен от агресивната игра на новозеландеца, който се намира на върховата си 456-та позиция в световната ранглиста и съвсем наскоро спечели втората си професионална титла на сингъл, триумфирайки на Фючърса в Уелингтън.

3) Киранпал Пану - Наскоро ви споделихме част от историята на този играч, който търпи сериозни финансови загуби, за да продължи своята тенис кариера и даже се е отказал от здравната си осигуровка, за да спести достатъчно средства, с които да пътува по надпреварите.

Истината е, че 26-годишният състезател не е постигнал нищо забележително на този етап от професионалния си път, само че определено показва известно израстване в началото на новия сезон, завоювайки дебютната си титла от сериите "Фючърс", а също така имаше шанс да играе на ATP турнира в Окланд, където беше разгромен от бъдещия шампион - Ришар Гаске.

По всяка вероятност, то 576-ият в света ще остане в ролята на трета ракета за Нова Зеландия и няма да го видим в действие, но все пак си остава една нелоша опция на скамейката за капитана Кели Евърнден (бивш номер 31 в в света).

4) Майкъл Винъс - Несъмнено голямото оръжие на Нова Зеландия. Винъс е в топ 20 на световната ранглиста по двойки, като може да се похвали с бронзов олимийски медал в карето, достигане до сблъсъка за титлата на ATP финалите и титла от Ролан Гарос. Новозеландецът неслучайно към момента си партрнира с легендата Джейми Мъри и наглед нашите момчета ще са сериозно аутсайдери, когато стане време за двойковия сблъсък, в който няма да минем без участието на 35-годишния ветеран.

5) Артьом Ситак - Другият двойков специалист в тима на "кивитата". Ситак е далеч от успехите на Винъс, само че също е с постоянно присъствие в турнирите на двойки в ATP Тура. Напоследък резултатите на 36-годишния играч не са от най-добрите и той излезе от топ 100 в класацията, но в миналото е достигал до четвъртфиналите на Уимбълдън и е бил под номер 32 в ранглистата, а освен това Ситак и Винъс нямат загуба в досегашните си три излизания в отборната надпревара като тандем.

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Какво очаква България за Купа "Дейвис"? Пълна информация за съперника от Нова Зеландия Калоян Соколов
Теми:  
бгтенис | българия | купа дейвис | Нова Зеландия

Коментари





Следвайте ни в Facebook