Кои са най-интригуващите сблъсъци от първия кръг на Ролан Гарос 2020?

от в 15:34 на 26.09.2020
Марк Хаджижеков

В неделя започва тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция, като жребият изправи едни срещу други тенисисти от световна величина още в първия кръг на надпреварата. А кои са най-пленителните сблъсъци, на които ще станем свидетели в самото начало на събитието, можете да разберете по-долу: 

 

Григор Димитров срещу Грегоар Барер 

Естествено, двубоят, представляващ най-значим интерес за нас, българите, ще бъде този между Григор и 102-рия в света Грегоар Барер. Хасковлията влиза в срещата като безспорен фаворит, а по-обширно превю за предстоящия мач на Димитров можете да прочетете тук

Прогноза: Победа за Григор Димитров в 3 сета 

 

Стан Вавринка срещу Анди Мъри 

Несъмнено това е едно от най-горещите съперничества на модерната тенис епоха. Става дума за тенисисти, които в апогея на кариерите си многократно са впечатлявали света на тениса. Стан Вавринка е трикратен шампион на турнирите от Големия шлем, както и бивш номер три в света; Анди Мъри също е спечелил три ,,Мейджъра", но никога не е триумфирал на Откритото първенство на Франция за разлика от предстоящия си опонент. Шотландецът обаче също така достигна до върха на световната тенис ранглиста през 2016 г., като Анди е и двукратен Олимпийски шампион.  

Всичко това е предпоставка за един чутовен суперсблъсък между двама тенисисти, които за жалост вече се намират към края на забележителните си кариери. Всъщност последният път, когато Вавринка и Мъри се изправиха един срещу друг на най-голямата сцена, бе именно на Ролан Гарос. Това се случи на полуфиналите на турнира през 2017 г., когато ,,Stan the Man" съумя да се поздрави с успеха след изцеждаща петсетова драма. Мъри обаче води с 12:8 в преките сблъсъци между двамата, само че от общо пет мача, провели се на клей, Вавринка е спечелил цели четири. 

Прогноза: Победа за Стан Вавринка в 4 сета 

 

Дан Еванс срещу Кей Нишикори 

Този мач със сигурност ще предложи на любителите на тениса безкрай красиви разигравания. Британецът, който е 32-ри поставен в основната схема на надпреварата, разчита на богатия си технически репертоар, който често поставя нерешими загадки на неговите съперници. От другата страна на корта ще стои Кей Нишикори, който е трикратен четвъртфиналист на Откритото първенство на Франция и през годините е демонстрирал неведнъж, че меко казано се чувства комфортно, играейки на червен корт. Еванс пък няма нито една победа на Ролан Гарос

Многобройните контузии на японеца обаче отново го извадиха извън ритъм, като по-рано този месец Кей изигра едва първия си мач от повече от година насам. Липсата на игрова практика на Нишикори може да се окаже решаваща за иначе изявения фаворит, който води с 2:1 победи в съперничеството си срещу Дан Еванс. Този двубой крие не малко неизвестни, които ще намерят своите отговори, когато двамата тенисисти се изправят един срещу друг на корта. 

Прогноза: Победа за Кей Нишикори в 4 сета 

 

Яник Синер срещу Давид Гофен 

Набиращият скорост Яник Синер ще се опита да се противопостави на опитния белгиец в лицето на 11-тия поставен Давид Гофен. Яник разчита на мощните си удари от дъното на корта, които често притискат неговите опоненти, докато Гофен се уповава на пъргавината си, както и блестящите си изпълнения от контраатака. Белгиецът също така може да бъде категоризиран и като агресивен тенисист макар скромните си габарити. 

Двамата тенисисти вече имат мач помежду си, като той стана факт по-рано през тази година, когато Синер триумфира в два сета на надпреварата в Ротердам. И Синер, и Гофен се чувстват добре на клей, като предстоящият мач безспорно ще разгърне цялата красота и финес, който този спорт може да предложи. 

Прогноза: Победа за Давид Гофен в 5 сета 

 

Марин Чилич срещу Доминик Тийм 

Поредният сблъсък, достоен поне за полуфинал на Голям шлем, ще противопостави тенисисти, спечелили по един ,,Мейджър" в славните си кариери. Марин Чилич триумфира на US Open през 2014 г., докато Доминик Тийм спечели същата надпревара шест години по-късно. ,,Доминатора" обаче посочва клея като своята любима настилка, като австриецът има два загубени финала от ,,Краля на клея" Рафаел Надал в Париж. Мнозина определят Доми за ,,Принца на клея", който ще наследи трона на ,,Матадора" веднъж щом испанецът реши ,,да окачи ракетата". 

Чилич пък е стигнал до финал на всеки турнир от Големия шлем, единственото изключение бидейки именно Ролан Гарос, където най-доброто постижение на хърватина е четвъртфинал. Двамата тенисисти са се изправяли три пъти помежду си, като Тийм може да се похвали със 100%-ова успеваемост срещу предстоящия си съперник. Най-добрите дни от кариерата на Чилич безспорно вече се намират в миналото, докато Тийм, настоящият №3 в света, се чувства по-добре от всякога на корта. 

Въпреки всичко това, както се казва, формата е временна, а класата - вечна. В зависимост от деня Чилич все още може да се превърне в сериозно препятствие за всеки тенисист. Ако Тийм обаче запази високо присъствие на духа и не подцени своя опонент, изненада не би следвало да има. 

Прогноза: Победа за Доминик Тийм в 4 сета 

 

Александър Бублик срещу Гаел Монфис 

Това е един от онези мачове, които няма да бляснат чак толкова с качество, колкото с шоу. И двамата тенисисти са изявени шоумени, като атрактивните им стилове на игра са им спечелили не малко фенове през годините. Монфис е посочвал Ролан Гарос като един от любимите си турнири, като мечтата на ,,ЛаМонф" е някой ден да триумфира на домашния си ,,Мейждър". Гаел също така е имал и прекрасни резултати на Откритото първенство на Франция, като в отличителните постижения на осмия поставен влизат множество полуфинали и четвъртфинали. 

Бублик, от друга страна, разчита на мощния си начален удар, като движението, така необходимо за играта на червените кортове, не е сред най-силните страни на казахстанския тенисист. 

Прогноза: Победа за Гаел Монфис в 3 сета 

 

Денис Шаповалов срещу Жил Симон 

Фаворит в тази среща ще бъде най-новият представител на световния топ 10, който обаче като нищо може ,,да се спъне" в опасността, която го очаква в първи кръг. Шаповалов започва постепенно да демонстрира солиден тенис на червени кортове, но ,,живата стена", която представлява опитния французин, може да направи мача изключително интригуващ. Симон всъщност е достигал три пъти до осминафиналите на парижкия Голям шлем, докато Шаповалов има само две победи и една загуба в основната схема на Откритото първенство на Франция. 

Двамата тенисисти имат един недовършен сблъсък помежду си, по който не може да се съди. Все пак фактът, че Симон се намира към края на кариерата си, навярно ще натежи. 

Прогноза: Победа за Денис Шаповалов в 4 сета 

 

 

Роберто Баутиста Агут срещу Ришар Гаске 

Двама тенисисти, чиито кариери се развиват по сходен път. Гаске обаче изостава с 2:6 в преките двубои срещу испанския си съперник, като французинът също така е и с две години по-възрастен. Продължителните разигравания от основната линия ще изобилстват в този двубой, като победителят ще бъде този, който запази концентрацията си за по-дълъг период от мача. 

Колкото до Ролан Гарос, Гаске има един изигран четвъртфинал, както и множество осминафинали, докато Баутиста Агут никога не се е класирал за последните осем на турнира. 

Прогноза: Победа за Роберто Баутиста Агут в 4 сета 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кои са най-интригуващите сблъсъци от първия кръг на Ролан Гарос 2020? Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook