Кой всъщност е Аслан Карацев?

от в 11:31 на 15.02.2021
Диана Андреева

На 27 години, а никога до сега не е участвал в основната схема на турнир от Големия шлем? Кариерата на Аслан Карацев не може да се опише като впечатляваща, но руснакът сякаш започва нова глава от живота си в последните няколко месеца, постигайки доста убедителни резултати както на ITF и Challenger турнири, така и на най-високото ниво в мъжкия тенис. Но кой всъщност е той?

Роден на 4 септември 1993 във Владикавказ, Карацев, чието име означава лъв на турски език, пише история по време на тазгодишния Australian Open. От 25 години насам дебютант не бе достигал толкова напред в турнир от Големия шлем, а от другата седмица той ще запише дебют в топ 70 на световната ранглиста. Макар и да не може да бъде сравняван с гиганти като Джон Иснър и Иво Карлович, високият "само"  185 сантиметра Аслан, разполага със стабилен и мощен сервис, който е и едно от основните му оръжия във всеки един мач, но преди да се потопим в тенис кариерата му, нека първо да разберем повече за интересите на руснака извън любимия му спорт.

Фен на ниските температури и снега, Карацев не пропуска възможност да кара сноуборд със своите приятели, а когато не е на пиститите, Аслан може да бъде намерен в задния двор на своя дом, където прекарва време с кучетата си. Желанието на Карацев да опознае всяко кътче на Земята го мотивира да пътува по света през целия сезон, но до преди няколко месеца почти никой не бе чувал името му.

Историята на руснака в ATP надпреварите започва през 2013, когато младия Аслан участва с "уайлд кард" в основната схема на турнира в Санкт Петербург, но след 7:6(5) 2:6 6:2 той отстъпва на своя сънародник Михаил Южни. Три години по-късно Карацев съумява да запише първа професионална победа на ATP ниво, но по време на тренировка в Лондон през 2017 руснакът се контузва, а травмата го изважда от корта за повече от 6 месеца. Щом се завръща обратно, Аслан се изправя пред сериозни затруднения отново да намери своя ритъм, а последвалите му представяния са далеч от убедителни.

Щом тенисът бе временно спрян през 2020-а Карацев бе извън топ 250 на световната ранглиста, но възобновяването на тура сякаш постави ново начало в кариерата на Аслан. Руснакът взе участие в три последователни финала, а по-късно, стартирайки от квалификациите, достигна до втори кръг на Sofia Open, но отстъпи на Алекс де Минор след 6:4 7:6(5).

Сезон 2021 със сигурност е най-успешният до момента в кариерата на руснака, независимо че към момента той е изиграл едва седем двубоя. Месецът започна с категорично представяне на тенисиста в Дубай, където с три убедителни победи над топ играчи, той се класира за основната схема на AO. Карацев категорично е най-голямата изненада на тазгодишния турнир, след като надигра последователно световния Диего Шварцман и Феликс-Оже Алиасим, а негов опонент за място в 1/2-финалите ще бъде Григор Димитров.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кой всъщност е Аслан Карацев? Диана Андреева
Теми:  
aus open | australian open | аслан карацев | история | открито първенство на австралия

Коментари





Следвайте ни в Facebook