Кой всъщност е първият съперник на Григор Димитров на Australian Open 2022?

от в 17:25 на 16.01.2022
Диана Андреева

"Моля заемете местата си, шоуто започва съвсем скоро." Това е обръщението на Australian Open към почитателите на спорта, които със сигурност с нетърпение очакват началото на първия за годината турнир от Големия шлем, стартиращ в понеделник. Откриващият мач на най-добрия ни тенисист Григор Димитров е насрочен за вторник, но нека преди да видим българина в действие на кортовете в "Мелбърн парк", да се запознаем с неговия първи съперник на AO 2022 - квалификанта Иржи Лехечка. 

Роден на 8 ноември 2001 година, Лехечка е "обречен" да се занимава със спорт. Израснал в семейството на бивша състезателка по лека атлетика и плувец, Иржи дори за момент не се поколебава, когато взима решение да поеме по стъпките на родителите си и да отдаде живота си на това да бъде професионален атлет. 

Първите си стъпки на корта Лехечка прави още на тригодишна възраст, макар че тогава се занимава паралелно с колоездене и ски. До тийнейджърските си години Иржи все още не е сигурен какво иска да бъде неговото призвание, но силната връзка с тенис треньора му - Михал Навратил, има ключово значение за решението му. Двамата продължават да работят заедно и до днес, а в момента сред съветниците на чеха е и друг бивш състезател в АТП Тура - Радек Щепанек. 

Големият потенциал на Иржи не остава незабелязан при юношите, когато той достига до топ 10 на световната ранглиста, а същевременно става шампион на Уимбълдън при каретата в компанията на своя добър приятел и сънародник Йонас Форейтек. На турнирите при подрастващите се заражда любовта на Лехечка към тревните кортове, макар и играта му на другите настилка да е също толкова добра. 

 

Постепенно Лехечка прави и своите първи стъпки сред професионалистите. Още на 17-годишна възраст младият чех достига до финал на ITF събитие, където обаче не успява да спечели трофея. Но първата му титла не закъснява, а в момента той вече разполага с три купи от категория ITF, както и две на Challenger събития. 

До момента Лехечка няма нито една победа на ниво ATP, но талантът му със сигурност един ден ще го изведе до големи успехи, стига той да успее да бъде по-постоянен в изявите си. През 2021-ва година Иржи направи своя дебют първоначално в топ 300, а по-късно и в топ 200 на световната ранглиста, което му позволи да се включи в квалификациите на последния за сезона турнир от Големия шлем - US Open. Там обаче силите му не достигнаха за място в същинската част на надпреварата и той остана на крачка от мечтания дебют в основна схема. 

Световният номер 143 разполага с богат арсенал от оръжия в играта си. Той е способен да атакува от всяка една точка на корта, но в същото време накъсва точките с излизания на мрежата и слайс удари. Основният недостатък на Иржи е непостоянството в играта му, което често пъти му коства голям набор от непредизвикани грешки и емоционални изблици, ала вероятно с времето Лехечка ще се научи да бъде по-хладнокръвен, а това вероятно и ще бъде ключът към големите постижения.

Извън тениса Лехечка е почитател още на ските и колоезденето, които заемат специално място в сърцето му още от най-ранна детска възраст. Иржи обича да прекарва време със семейството и приятелката си на топли места, за да се наслаждава на любимия си сезон - лятото. Когато не е на тенис корта, чехът споделя, че харесва да готви, което е основното му занимание за разпускане дори и по време на изявите му в Тура. 

До момента Лехечка не е срещал най-добрия ни тенисист Григор Димитров, но за сметка на това през 2020 година се е изправял срещу друг наш представител, а именно Адриан Андреев. Въпросният мач датира от преди два сезона, когато Ади надигра именно чеха, за да спечели своята първа ITF титла. Надяваме се, че Димитров ще успее също да се противопостави на вдъхновения младок и да ни зарадва с победа на старта на Australian Open 2022!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кой всъщност е първият съперник на Григор Димитров на Australian Open 2022? Диана Андреева
Теми:  
australian open | Австралия | Аустрелиън Оупън | Аустрелиън Оупън 2022 | григор | григор димитров | димитров | иржи лехецка | кой всъщност е | открито първенство на австралия

Коментари





Следвайте ни в Facebook