Краят на една славна кариера: Играч с 23 "мейджъра" и Златен шлем се сбогува с тениса!

от в 20:56 на 27.01.2022
Владислав Риждов

Докато тръпнем в очакване да видим кои ще са новите шампиони от Откритото първенство на Австралия, днес се проведе финалът на надпреварата за тенисисти в инвалидни колички, в който бе сложен краят на една славна кариера. Става въпрос за Дилън Алкот, който през днешния ден изигра своя последен мач на професионално ниво. За нещастие, австралиецът не успя да приключи със спорта по най-добрия начин, след като бе надигран от Сам Шрьодер, за когото пък това бе втори "мейджър" трофей. Алкот е седемкратен шампион от Аустрелиън Оупън, а общо титлите му от Шлема са 15, като може да се похвали с 8 и на двойки.

Австралиецът става професионален състезател по тенис през 2014-а година, след като преди това е практикувал баскетбол. Успехите на корта обаче не закъсняват. Още същата година той побеждава тогавашния водач в ранглистата, Анди Лапторн, за да завоюва първата си титла на турнир в Нотингам. Година по-късно пък триумфира за първи път на Откритото първенство на Австралия, а впоследствие завършва годината като номер 1 в класацията. С напредването на годините Алкот продължава да жъне успех след успех, като бързо се превръща в легенда на австралийския тенис.

Миналата година може би е най-паметната в кариерата на 31-годишния Дилън, тъй като той става първият мъжки тенисист в инвалидна количка, който печели така наречения Златен Шлем. Алкот постига това, триумфирайки на всяка една от четирите надпревари от Шлема, като към тях прибавя и златния медал от Параолимпийските игри, които се проведоха в Токио. По-рано през седмицата Дилън Алкот беше обявен за австралиец на годината и бе награден с Ордена на офицера по случай Деня на Австралия. Самият той споделя, че би се радвал, ако със спечелването на тази награда успее да помогне на други хора в неговото положение.

Въпреки че Алкът може да е закачил ракетата си, влиянието му върху тениса с инвалидни колички и спорта с увреждания, като цяло, ще отекне за поколения напред. Освен процъфтяващата медийна кариера, ролята му в промяната на възприятията се засилва от многобройните му обществени и бизнес интереси. Той е съосновател на Get Skilled Access and Able Foods, компания за дистрибуция на храна, и управлява собствена благотворителна фондация и музикалния фестивал Ability Fest, който събира пари за подкрепа на млади австралийци с увреждания.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Краят на една славна кариера: Играч с 23 "мейджъра" и Златен шлем се сбогува с тениса! Владислав Риждов
Теми:  
us open | Аустрелиън Оупън 2022 | дилън алкот | златен шлем | любопитно | открито първенство на австралия | ролан гарос | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook