Квалификациите на АО: Кузманов срещу 3-кратен ATP шампион; добър жребий за Андреев

от в 08:26 на 08.01.2023
Мартин Петков

Измина седмица, откакто участието на отбора на България в чисто новата тенис надпревара United Cup приключи, при това подобаващо с победа над Белгия, но работните ангажименти на част от родните ни представители в Австралия далеч не приключват с това. Сега на хоризонта се явява първият турнир от Големия шлем за годината, а именно Откритото първенство на Австралия, провеждащо се от 16 до 29 януари, на което ще станем свидетели на исторически момент за българския тенис, след като цели 9 наши сънародници ще вземат участие в състезанието.

Трима от тях ще бъдат част от надпреварата при мъжете, като, както всички знаем, най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще се включи директно от основната схема на турнира, където предвид статута си на световен номер 28, намира място сред поставените в схемата. Същевременно обаче втората и третата български ракети - Адриан Андреев (№189) и Димитър Кузманов (№196), благодарение на силните си изяви през изминалата 2022-ра година, успяха да направят нужното, за да се класират за квалификациите в Мелбърн, които ще стартират на 9 януари, а през днешния ден беше изтеглен жребият за тях.

Мико, който откри сезона си с две безапелационни победи по време на United Cup, в хода на предишните два сезона вече натрупа опит с изяви в пресявките на турнирите от Големия шлем, като на всяка от последните три надпревари неизменно достигаше до финалния кръг, носещ място в основната схема на състезанието, но след поражения във всяка от споменатите ситуации, то пловдивчанинът ще опита през настоящата седмица в "Мелбърн парк" да направи последната крачка към осъществяването на мечтата си. Жребият в това време обаче далеч не се оказа толкова благосклонен към Кузманов, изправяйки го още на старта срещу бившия номер 23 Дамир Джумхур (настоящ №186), в чиято витрина личат цели три титли на ниво АТР, докато в съперничеството му с третата ни ракета личи по една победа за всеки от двамата.

При успех над босненеца, то на пътя на нашенеца се явява победителя от сблъсъка между домакинския представител Макс Пърсел (№220), който неспирно прогресира в последните месеци, и бившият полуфиналист от Ролан Гарос - Марко Чекинато (№101), като италианецът, имащ във визитката си победа над самия Новак Джокович, е поставен под номер две в схемата на квалификациите. Ако Кузманов пък за четвърти пореден път се класира за решителния етап от пресявките, то там от място в основната схема ще го разделя един измежду Ренцо Оливо (№182), местният любимец и някогашен номер 125 Алекс Болт (№638), Александър Ришар (№169) и 22-рият в схемата - Матео Арналди (№134).

21-годишният софиянец Адриан Андреев на свой ред при дебютното си участие в квалификациите на Голям шлем, което заслужи, изкачвайки се с близо 200 позиции в световната ранглиста за последните 12 месеца, ще се изправи в откриващия си двубой срещу намиращия се зад него в подреждането италианец Франческо Маестрели (№200), който макар да е едва 20-годишен, вече завоюва първата си титла на ниво Чаланджър. Победа на българина би му осигурила място във втория кръг, където го очаква сблъсък срещу един измежду поставения под номер 15 в схемата - Юрий Родионов (№122), и 20-годишния румънски талант Николас Давид Йонел (№229), като нашето момче все още няма мач в кариерата си срещу нито един от споменатите играчи.

Мечтан нов успех за Ади ще го изведе до решителния мач в квалификациите, където изпитанието на пръв поглед се очертава да бъде 20-ият поставен Зизу Бергс (№129), но нека не забравяме, че именно белгиецът инкасира разгромно поражение след 2:6 0:6 от Кузманов по време на United Cup. Останалите потенциални съперници за Андреев са участващият с "уайлд кард" домакински представител Джереми Джин (№990), Милан Зекич (№233) и Томас Бариос Вера (№230).

Пълната схема за квалификациите на Аустрелиън Оупън може да разгледате тук:


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Квалификациите на АО: Кузманов срещу 3-кратен ATP шампион; добър жребий за Андреев Мартин Петков
Теми:  
адриан андреев | Аустрелиън Оупън | бг тенис | димитър кузманов | квалификации

Коментари





Следвайте ни в Facebook