На този ден: Роджър Федерер постига първата си победа на Уимбълдън

от в 18:27 на 25.06.2020
Петър Колев
16-годишният Роджър Федерер печели титлата на Уимбълдън при младежите през 1998 г., като година по-късно той прави и своя дебют при професионалистите, губейки в първи кръг от Иржи Новак в пет сета - 3:6 6:3 6:4 3:6 6:4, след два часа и 18 минути игра на корта.

Връщайки се на All England Club като играч от Топ 40 през 1999 г., Федерер отново не успява да осъществи първия си успех на Уимбълдън след като отпада от световния №5 Евгени Кафелников в три завързани сета. По-опитният тенисист се налага след 7:5 7:5 7:6 за малко над два часа игра, инкасирайки три и съответно осъществявайки пет пробива.

Година по-късно швейцарецът се намира в Топ 15 на световната ранглиста по време на Уимъбъдън, като в първи кръг той се изправя срещу Кристоф Рошу (неговият брат, Оливие, е бил партньорът на Роджър в юношеските му турнири на двойки) и го побеждава след 6:2 6:3 6:2, за да постигне първата си победа на All England Club на 25 юни, 2001 г.

Федерер

Изгряващата тогава звезда на тениса показва фантастична форма, преминавайки бързо през своя опонент, губейки едва 14 точки на сервис и печелейки половината от точките на ретур, за да намери мястото си във втория кръг на надпреварата.

Рошу пробива Роджър веднъж във втория сет, но това не му носи нищо особено, тъй като той вкарва едва 49% от първите си сервиси и допуска да бъде пробит по два пъти във всеки сет. От друга страна швейцарецът вкарва 77% от началните си удари и нанизва 18 аса и много повече невърнати сервиси, като точките се контролират от неговата ракета и прецизната му игра на мрежата оставя Кристоф без отговор.

Мотивиран, швейцарецът продължава прекрасното си участие на Уимбълдън, побеждавайки друг белгиец в лицето на Ксавие Малис във втори кръг, както и шведа Йонас Бьоркман в трети кръг, за да си осигури среща със 7-кратния шампион в Лондон Пийт Сампрас в спор за място на 1/4-финалите.

В сблъсъка на бивши и бъдещи шампиони на Уимбълдън, Роджър постига невероятна петсетова победа за три часа и 41 минути - 7:6 5:7 6:4 6:7 7:5. Младежът Федерер печели 10 точки повече от защитаващия титлата си шампион, спасявайки 9 от 11-те брейкбола и пробивайки сервиса на американеца три пъти, за да извоюва най-голямата победа в кариерата си.

WATCH: When Roger Federer Indicated the Changing of Guard at ...

Общо двамата тенисисти нанизват 174 уинъра от сервис от 370 разиграни точки (89 за Роджър, 85 за Пийт), като при 47% от точките в мача дори не се достига до разиграване. Също така 325 от точките завършват в категорията до 4 удара, като швейцарецът постига предимство от 170:155 спечелени точки в този диапазон, тъй като успява да нанесе повече щета с помощта на своя форхенд и невероятните си волета.

Пийт има преднина от 24:19 спечелени размени в средно дългите точки между 5 и 8 удара, което не е достатъчно, за да го доведе до крайния успех. В целия двубой има само две точки с повече от 9 удара - отличен индикатор за това колко бърза е била срещата.

На 1/4-финалите Федерер отстъпва пред Тим Хенман, който слага край на участието на младия швейцарец, в четири завързани сета - 7:5 7:6 2:6 7:6. Завръщайки се две години по-късно на Уимбълдън, Роджър Федерер печели първата си титла от Големия шлем, побеждавайки Марк Филипусис в мача за трофея.

Top 20 Wimbledon Classics Since 2000: Federer vs Sampras, 2001

Източник: Tennis World USA


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На този ден: Роджър Федерер постига първата си победа на Уимбълдън Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook