На този ден в историята: Пийт Сампрас губи последния си мач на Уимбълдън от "щастлив губещ"

от в 16:01 на 27.06.2020
Калоян Соколов
Пийт Сампрас бе истински хегемон на тревните кортове и завоюва седем последователни титли на Уимбълдън в периода между 1993 и 2000 година. Американецът най-сетне допуска загуба през 2001 г., когато бива надигран от младия Роджър Федерер на осминафиналите.



Нещата не изглеждаха много по-добре за Сампрас през следващия сезон, като легендарният играч заминава за Лондон, намирайки се едва под номер 13 в световната ранглиста. 14-кратният носител на титли от Шлема има успешен старт срещу Мартин Лий, ала във втори кръг претърпява истинско тенис крушение, губейки от Джордж Бастл в петсетов двубой.

Срещата се играе на корт 2, който е известен под названието "Гробницата за шампиони" поради множеството изненади в срещите, изиграни на него. Славата на съоражението напълно се оправдава и Сампрас напуска победен, а Борис Бекер мъдро прогнозира, че това е било последното участие за Пийт на Уимбълдън.

Джордж Бастл е спечелил едва два мача на ниво Голям шлем към този момент, ала аутсайдерът съумява да пробие сервиса на своя опонент цели пет пъти и постига единствената в своята кариера победа в решителен сет на "мейджър" надпревара. Швейцарецът се възползва от колебливите изяви на бившия номер 1, който играе много под обичайното си равнище, и заслужено триумфира.



Сампрас започва кошмарно въпросния сблъсък и бързо изстава с 0:2 сета. Американецът решава да прибегне до бележките, които му е написала неговата съпруга Бриджит Уилсън, и те го вдъхновяват да се бори до края, но не и да постигне пълен обрат. Седемкратният шампион постига едва 8 аса срещу цели 10 двойни грешки и така и не успява да влезе в добър ритъм при ретурите си.

Пийт все пак намира сили да изравни сетовете, като дори достига до точка за пробив в петата част, ала Бастл я неутрализира с уверен удар над глава и впоследствие постига решителен пробив. Швейцарецът се справя чудесно с нервното напрежение, когато трябва да сервира за успеха, и намира място в третия кръг, където губи в последователни сетове от бъдещия финалист Давид Налбандиян.

В остатъка от сезона определено изявите на Баст далеч не могат да се охарактеризират като впечатляващи. Той печели само още една среща на ниво АТП, докато Сампрас преодолява разочарованието и завършва победоносно кариерата си, осигурявайки си трофея на Откритото първенство на САЩ,  където надиграва Андре Агаси на финала.



 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На този ден в историята: Пийт Сампрас губи последния си мач на Уимбълдън от "щастлив губещ" Калоян Соколов

Коментари





Следвайте ни в Facebook