Надал загуби сет срещу 198-ия, но вдигна нивото и не допусна изненада на US Open

от в 05:27 на 31.08.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал вдигна трофея на US Open през 2019-та година, но оттогава така и не можеше да се завърне в Ню Йорк, като на следващия сезон се оттегли от събитието заради върлуващата коронавирусна пандемия, а впоследствие страдаше от хроничната си контузия в стъпалото и трябваше да пропусне второ поредно издание на последния "мейджър" турнир за сезона. Днес обаче чакането свърши и Рафа се завърна на корт "Артър Аш", за да открие вечерната от днешната програма.

Негов съперник пък беше австралийския квалификант Ринки Хиджиката, който дебютираше в основната схема на надпревара от Големия шлем. 21-годишният играч обаче не показа никакво притеснение от именития си съперник и беше напълно равностоен съперник за големи периоди от двубоя, ала в крайна сметка бившият шампион не допусна изненада, за да се наложи с 4:6 6:2 6:3 6:3 и така във втори кръг ще се изправи срещу стария си познайник Фабио Фонини, от когото е губил именно на същото състезание в миналото.

Надал стартира много неубедително в двубоя и заби един куп ретури директно в мрежата. Испанецът непрекъснато влизаше в разговори с треньора си Карлос Моя и изпитваше видима несигурност на корта, докато аутсайдерът впечатляваше със светкавичното си придвижване по корта и често съумяваше да диктува темпото на игра. Всичко това помогна на световния номер 198 да пробие за аванс от 5:3 и изведнъж откриващата част отиде в сметката на Хиджиката.

Реакцията на Матадора беше мигновена, защото вторият сет започна със светкавичен пробив в негова полза. Австралиецът по никакъв начин не понижи равнището си и се държеше отлично в разиграванията, само че имаше съвсем различна версия на 23-кратния шампион от Шлема срещу себе си и не след дълго общият резултат беше изравнен.

Вторият поставен взе брейк аванс и в следващите две части, през които задаваше твърде високо темпо за квалификанта и наглед изходът на мача беше предрешен. Все пак австралиецът не се предаде и се сдоби с три поредни точки за пробив в осмия гейм на четвъртия сет, но форхендът на манакореца се задейства и до изненада не се стигна. Впоследствие Хиджиката отрази цели четири мачбола, ала накрая Рафа сложи точка на спора с фамозен минаващ удар от форхенд по правата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал загуби сет срещу 198-ия, но вдигна нивото и не допусна изненада на US Open Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | Обзори | рафаел надал | ринджи хиджиката

Коментари





Следвайте ни в Facebook