Нови промени в ATP: Усложняват точкуването за световната ранглиста

от в 07:45 на 04.03.2021
Диана Андреева

Пандемията от COVID-19 се отрази в много аспекти на света и живота на хората, което обхваща и професионалния тенис. ATP се изправи пред множество затруднения, а по-рано през седмицата те обявиха и нови промени, които предприемат, с цел да улеснят ситуацията. Те обхващат редица области, включително паричните награди на ATP 250 и ATP 500 събития, както и актуализация на системата за точкуване.

НАГРАДНИ ФОНДОВЕ НА ATP 250 & ATP 500 ТУРНИРИ 

Между Откритото първенство на Австралия и Уимбълдън минималните наградни фондове за турнири от серията ATP 250 и ATP 500 ще бъдат повишени съответно с 80% и 60%. Колкото до разходите, които турнирите имат в организацията на събитията, те ще бъдат поемани на половина от бонусния фонд на ATP - обикновено разпределян сред 12-те най-добри играчи в края на сезона.

АКТУАЛИЗИРАНЕ НА FEDEX ATP РЕЙТИНГИ

Пандемията и временното спиране на тениса принудиха ATP да променят точкуването за световната ранглиста, а сегашният формат ще бъде в сила до август 2022, както стана ясно по-рано.

Настоящата система на ATP ще взима предвид представянето на тенисистите през 2019 година. Турнирите, които не са се състояли между 4 март и 5 август, ще имат тежест от 50% и ще окажат влияние върху класирането на състезателите само в случай, че представянето им преди две години на конкретното събитие е било по-неуспешно - те ще спечелят точките от 2021, ако успеят да се справят по-добре, а в противен случай ще добавят половината от точките си в последното им участие.

ЗАЩИТЕН РЕЙТИНГ

Играчите, които са извън Тура в продължение на четири последователни седмици, ще имат право на "защитен рейтинг". Тази мярка е предназначена да позволи на състезателите по-голяма гъвкавост в участията им по турнири, без да има отрицателно въздействие върху способността им да се включвот в бъдещи надпревари.
Те ще могат да използват своята класация да участват в толкова ATP Masters 1000 събития, колкото са пропуснали по време на отсъствието си от Тура.

ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРАВИЛА ПО ВРЕМЕ НА СЕЗОНА 

Играчите са ограничени да пътуват заедно с най-много двама членове на своя екип. Допълнителни придружители могат да бъдат разрешени само на определени локации и с разрешение от местните власти. ATP продължава да проучва допълнителни мерки за осигуряване на по-голяма гъвкавост за състезателите, като същевременно приоритизира здравето и безопасността на всички.

РАЗХОДИ ЗА ПОВИШНО ИЗОЛИРАНЕ

ATP отпуска до 10 000 долара за всеки ATP и Challenger турнир през 2021 г. за покриване на хотелските разходи, които могат да възникнат от допълнителни периоди на изолация или карантина, необходими в случай на положителни резултати от тест за COVID-19 или ситуации на контактни лица. По този начин надпреварите и тенисистите ще бъдат защитени срещу непредвидени разходи, свързани със здравето и безопасността.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нови промени в ATP: Усложняват точкуването за световната ранглиста Диана Андреева
Теми:  
atp

Коментари





Следвайте ни в Facebook