Обратно на победния път: Кузманов е 1/4-финалист в Швейцария след отразен мачбол

от в 16:23 на 27.07.2022
Калоян Соколов

Последните седмици не бяха от най-успешните за Димитър Кузманов, след като втората ни ракета отпадна в откриващия кръг на два поредни турнира от сериите "Чаланджър". Българинът беше далеч от играта, която го изведе до последния квалификационен кръг на Уимбълдън и дори не спечели сет във въпросните двубои, но в момента отново изглежда близо до оптималното си равнище.

Кузманов прекъсна негативната си поредица преди два дни, когато потегли успешно на надпреварата в швейцарския град Цуг, а днес той отново се представи безупречно и заслужи мястото си в четвъртфиналите. Мико се въвлече в сериозна битка срещу "щастливия губещ" Ото Виртанен, надигравайки го с крайното 6:1 6:7(2) 7:6(7) и така си осигури сблъсък срещу италианеца Лоренцо Джустино във фазата на финалната осмица.

Срещата започна трудно за родния ни представител, който трябваше да спасява точка за пробив в самото начало, но се справи успешно с тази задача и оттам насетне изцяло пое контрол върху събитията на корта. Финландецът разчиташе главно на мощния си начален удар, само че това оръжие не беше подкрепено с нищо друго в арсенала му, което позволи на нашия сънародник да влезе в серия от пет поредни спечелени гейма и по този начин си заслужи успеха в откриващата част.

Вторият сет се развиваше далеч по-равностойно, ала и в него можехме да видим сериозното превъзходство на българина от дъното на корта. Виртанен обаче се опитваше да го неутрализира, прибягвайки до отлично изпълнени къси топки, които често се превръщаха в печелившо решение за него. Кузманов пък беше твърде пасивен при своите възможности да реализира брейк и пропусна множество подобни шансове, а накрая скандинавецът наложи волята си в последвалия тайбрек и имахме паритет в общия резултат.

"Щастливият губещ" изглеждаше окрилен от обрата в предходната част, докато Мико имаше известни проблеми с движението си по корта и дори прибегна до услугите на физиотерапевт. Виждаше се, че определено по-нискоранкираният състезател задава темпото и то на определени моменти идваше твърде високо за Кузманов, който не излъчваше същата енергия от началото на двубоя. Въпреки физическите си проблеми, то втората ни ракета продължи да се бори до последно и се стигна до още един дълъг 13-ти гейм, където той отрази мачбол и се поздрави с крайната победа. Освен това пловдивчанинът със сигурност ще запише рекордно класиране от другата седмица, дебютирайки сред първите 170 на света.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Обратно на победния път: Кузманов е 1/4-финалист в Швейцария след отразен мачбол Калоян Соколов
Теми:  
бгтнис | димитър кузманов | Обзори | цуг | Чаланджъри

Коментари





Следвайте ни в Facebook