От Хасково до върха: Историята на Григор Димитров, който днес празнува рожден ден!

от в 00:00 на 16.05.2021
Мирела Николова

На днешната дата - 16 май, преди 30 години се ражда едно момче, което ще се превърне в най-успешния български тенисист за всички времена, а и не само - той ще премине отвъд границите на България и ще си спечели безграничната и безусловна подкрепа на феновете от всички точки на света. Неговото име е Григор Димитров!

Тръгнал от кортовете в родното Хасково и стигнал до най-големите тенис арени, Гришо е пример за отдаденост, постоянство и устрем към върха. Израснал в семейството на треньор по тенис и учителка по физическо възпитание и спорт, той не е имал друг избор, освен да хване ракетата в ръка още на 4-годишна възраст. Той отрано изпъква сред останалите деца на корта, а на 14 години е обявен за най-добър тенисист в Европа, като също така завършва сезона под номер 1 в ранглистата за своята възрастова група.

Звездата на Григор изгрява през 2008 г., когато на 6 юли триумфира на юношеската надпревара на Уимбълдън и прави сериозна заявка за бъдещи значими постижения. Следващият голям успех на българина не закъснява и през септември същата година вдига купата на US Open за младежи, което го изстрелва отново на върха – този път на юношеската ранглиста. Всичко това в комбинация с невероятния му талант му осигурява множество покани за турнири от най-високите категории на АТР.

От първата си поява на надпревара от подобен ранг през 2008 г. Гришо трупа незаменим опит срещу елитни опоненти, което оказва своето влияние през 2013 г. на Мастърса в Мадрид, когато записва исторически успех над действащия №1 Новак Джокович. В края на същата година нашето момче вдига и първата титла в кариерата си, побеждавайки на финала в Стокхолм дългогодишния представител на топ 10 Давид Ферер.

Сезон 2014 е един от най-успешните за Димитров, в който той триумфира на три турнира – в Акапулко, Букурещ и Куинс, печелейки трофей на 3 различни настилки. На Уимбълдън Гришо играе превъзходен тенис, благодарение на който разбива на пух и прах надеждите на британците за трети пореден трофей на „Свещената трева“, спечелен от Анди Мъри. По този начин Димитров достига до финалното каре в надпреварата и макар походът му да бива спрян от бъдещия шампион Новак Джокович, нашето момче прави пробив в първите десет на световната ранглиста.

След 2 години, в които хасковлията трупаше разочарование след разочарование, през 2017 г. той успя да възкръсне като феникс от пепелта и да влезе в списъка с претенденти за големите трофеи. Започвайки годината ударно с титла в Бризбейн, Григор демонстрира невероятна форма и даде сериозна заявка за първия за годината турнир от Шлема. Очакванията са оправдани, тъй като записва убедителни победи над топ тенисисти, преди да се изправи срещу Рафаел Надал в един мач за историята, продължил близо 5 часа. Въпреки че крайният резултат не е в полза на българина, този трилър е определян от мнозина като най-добрия му двубой в цялата кариера досега.

Успехите му не свършиха дотук и Димитров триумфира на родна земя, както и на надпреварата от сериите „Мастърс 1000“ в Синсинати. Забележителното му представяне през годината даде своите плодове и Гришо се класира за Nitto ATP Finals. Това беше и абсолютният връх до момента за Димитров, който, непобеден в хода на турнира, държеше трофея в ръцете си. Ставайки първият дебютант шампион на Заключителния Мастърс от 1998 г. насам, Григор се изстреля на трето място в ранглистата, като дълго време в подреждането пред нашето момче бяха само Рафаел Надал и Роджър Федерер.

Всички тези факти са примери за това какво богатство притежава нашата родина в лицето на Григор Димитров, благодарение на когото милиони хора по света разбраха за съществуването на една малка държава на Балканския полуостров, наречена България. В продължение на години Григор е посланик на България в чужбина, представящ родината ни в най-добрата ѝ светлина, заради което трябва единствено и само да се гордеем с него!

Екипът на Tennis.bg пожелаваме на Григор най-вече здраве и позитивни емоции както на корта, така и извън него! Да продължава да катери все по-високи върхове и никога да не се отказва по пътя към покоряването им, колкото и дълъг и труден да е той! Мачкай, Гришо!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От Хасково до върха: Историята на Григор Димитров, който днес празнува рожден ден! Мирела Николова
Теми:  
григор | григор димитров | гришо | димитров | рожден ден

Коментари





Следвайте ни в Facebook