По пътя на тенис успехите

от в 12:30 на 19.06.2019
Георги Христов

Наскоро Рафаел Надал се сдоби с осемнадесетата си титла от Големия шлем, като само две го делят от това да изравни рекорда на Роджър Федерер. Малцина са тези, които знаят каква е цената на подобни успехи. Испанецът триумфира в Париж, след като контузия по време на Indian Wells, почти го отказва от сезона, както сподели той наскоро пред сайта на ATP.

Освен, че е безспорно динамичен, често тенисът е наричан и “самотен” спорт, защото на пръв поглед играчите се борят сами. Но това е далеч от истината, като зад всеки успял тенисист стоят две опори - отговорна подготовка и всеотдаен екип.

Пречките по пътя

Въпреки изключителния напредък в медицината-както в превенцията, така и в лечението-понякога контузиите могат изцяло да променят живота на спортистите. Миналата година един 30 годишен испанец спечели над $5 млн. на покер турнира PSPC. Започва да се занимава с играта на карти след като няколко травми на коленете прекратяват футболната му кариера.

Проблеми с гърба пък слагат точка на тенис амбициите на неговия "колега" Патрик Антониус-понастоящем покер играч и бивша тенис надежда на Финландия. Все пак за топ атлетите като Надал се грижат екипи от някои от най-добрите специалисти в сферата на спортната медицина, което съществено спомага професионалните спортисти да се завърнат на корта по-бързо отколкото би могъл обикновен любител.

В интервю за журнала по спортна медицина “Аспетар” Надал споделя например, как за лечението на първата му голяма травма се обръща към лекаря на ФК Барселона, когато чичо му още играе там, а също така и към доктора на Испанската тенис федерация, като тенисистът, споделя че препоръките и на двамата са били "много ефективни".

Също така Рафа, който обикновено пътува с физиотерапевт, казва колко важно е да има достъп и до лекар на корта, като споделя: "[...] много пъти съм успявал да довърша голям мач или турнир, само защото съм пътувал с доктор", който е можел да реагира навреме на възникнала ситуация.

Запитан относно развитието в спортната медицина испанецът отговаря, че най-важна е "дневната рутина", при която програмата за превенция на контузии се изпълнява стриктно и под погледа на специалист.

Физическа подготовка

Естествено физическата подготовка на професионалните тенисисти е обект на непрестанен интерес и често е в основата на журналистическите въпроси. "Ню Йорк Таймс" публикува статия за Пиер Паганини - швейцарският кондиционен треньор, който 20 години отговаря за физическата подготовка на Федерер, като също така работи и с Вавринка. "Голяма част от причината да се намирам където съм днес е благодарение на Пиер", казва за американската медия Роджър по време на ATP финалите през 2017, който турнир бе спечелен от Григор Димитров.

Колкото до българина, той също е известен с усилията, които полага извън корта, като преди години дори пропусна абитуриентския си бал си, заради кариерата си. През 2016 сайтът на ATP публикува видеоматериал за Григор и физическите усилия, които той полага ежедневно, но които остават извън обсега на обектива. От видеото научаваме например, че Димитров прекарва в тренировки един цял работен ден - 8 часа.

Григор е целенасочен във всяко отношение от своята подготовка-от това да получи осемте си часа сън до това да се храни според заръките на специалист по хранене, макар преди години да споделя, че яде всичко, но в умерени количества.

Не така стоят нещата с Новак Джокович. Преди десетилетие сърбинът търси отговор на какво се дължи редовното му отпадане от големите турнири. Обяснението идва от сръбският специалист по холистична медицина Игор Цетойевич, който подлага тенисиста на тест за хранителна чувствителност. Така се разбира, че организма на Новак не "харесва" глутена.

Макар вече да се говори ежедневно за глутеновата нетолерантност, по онова време тя е новост за мнозина. За Джокович следват по-обстойни тестове, които разкриват кои храни трябва да яде и кои да избягва (млечните също изпадат от менюто му), за да подобри представянето си. И макар да не е лесно за балканец да се откаже от хляба, Джокович отдава голямо значение на промяната на храненето си за изстрелването му до върха на тениса.

Умът в тениса

В спорт, който поставя един срещу друг някои от най-добре физически подготвените атлети в света, често разликата между победата и загубата е не във форхенда или настилката, а в ума. Нерядко чуваме за т. нар. "мислене на победител" или как обещаващ играч не успява не заради липсата на физическа подготовка, а заради нещо, което се случва в ума. Андре Агаси казва пред tennis365: "Тенисът е ум, тяло и сърце. Трябва да се увериш, че повече влиза в теб отколкото излиза, в противен случай може да се изтощиш емоционално". За важността на психиката в тениса говореше и Зверев през януари малко преди участието си в Мелбърн.

Тогава той отбеляза, че за да може да се противопостави на по-опитните от него тенисисти, които водят в ранглистата, то ще трябва да промени начина си на мислене. Немецът достигна четвъртия кръг на турнира, където отстъпи на Милош Раонич с 1:6, 1:6, 6:7 (5:7), което все пак е подобрение от миналата година когато отпадна в третия кръг. Все пак миналата година младокът надделя над Новак Джокович на финала на ATP в Лондон, казвайки че се надява да успее да поддържа същата психика и по време на турнирите от Големия шлем. За мястото на ума в тениса говори и Чилич, като потвърждава, че изправяйки се срещу толкова добре подготвени играчи, умствената игра и "шампионското мислене" са от изключителна важност. Целодневни тренировки за сила, бързина и издръжливост. Строга дисциплина. Сън, качествена храна и умствена подготовка. Най-добрите спортни медици. Екип от специалисти, които разбират нуждите ти по-добре от теб самия.

Това са само част от нещата, които изграждат един върхов атлет, особено в изискващ спорт като тениса. Шампион не се става за един ден, нито пък сам. Всичките вдигнати купи, които гледаме на корта са резултат от сложния и многопластов път, по който тези велики атлети вървят, за да стигнат до заветния успех.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По пътя на тенис успехите Георги Христов
Теми:  
покер | рафаел надал | тенис | тенис бг | тенис новини

Коментари





Следвайте ни в Facebook