Преди 139-то издание на US Open (превю)

от в 17:12 на 23.08.2019
Мария Петрова

След като тази година вече премина през Австралия и Европа, сега тенис турът се отправя към другата си любима дестинация - Америка.

Откритото първенство на САЩ е едно от най-очакваните и зрелищни събития в Страната на неограничените възможности, където публиката и знаменитостите в нея са третият играч на корта. Тазгодишната надпревара ще бъде поредният важен турнир за Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович в битката им за званието „Най-великият тенисист". В дните преди турнира „Евросnopт" дава своите прогнози кой има най-голям шанс да вдигне трофея в 139-ото издание на US Open.

Защитаващият титлата Новак Джокович изглежда с класа над всички. Въпреки че само преди година и половина много хора го бяха отписали, сърбинът се завърна с разрушителна силна и спечели 4 от последните 5 турнира от Големия шлем. Джокера сломи Федерер в невероятен спектакъл в битката за „Уимбълдън“, а няколко месеца по-рано проведе истинска наказателна акция срещу Надал на финала на Australian Open. Но не всичко е перфектно за световния №1 - в Синсинати той се оплака от болки в лакътя, който бе опериран преди време. Дали възходът на Ноле няма да бъде прекратен от травма, както се случи с Надал в последното издание на турнира?

Говорейки за Рафа, испанецът също може да е доволен от сезона си до момента. Въпреки песимистичните прогнози испанецът извървя уверено пътя до финала на Australian Open, след което спечели вече традиционната си титла на „Ролан Гарос“. Макар да отпадна на полуфинала на „Уимбълдън“, испанецът отново имаше повод за усмивки. Той защити точките си от миналата година, а достигането до тази фаза означава, че световният №2 е играл минимум полуфинал на последните шест турнира от Големия шлем. Испанецът даде заявка за силно представяне на US Open, след като спечели турнира в Монреал, като по този начин за пръв път в кариерата си защити трофей на твърда настилка. Матадора реши да пропусне турнира в Синсинати, за да бъде максимално отпочинал за надпреварата в Ню Йорк. Дали това решение ще даде позитивен резултат, предстои да разберем.

Роджър Федерер е решен да спечели шеста титла от US Open, която ще го направи най-титулувания играч в турнира след началото на Откритата ера. Формата на Маестрото обаче е противоречива. Швейцарецът шокиращо отпадна още на 1/8 финал в Мелбърн, след което изненада приятно феновете, достигайки до полуфинал на „Ролан Гарос“. Драматичната загуба на финала на „Уимбълдън“ бе много разочароваща не само заради двата пропилени мачбола, но и заради факта, че според повечето фенове и експерти „свещената трева“ бе най-добрият шанс на Федерер за подобна титла тази година. Турнирът в Синсинати също не се разви добре за него и завърши с отпадане на 1/8 финал след загуба в два сета от Андрей Рубльов. Федерер ще посрещне US Open като номер 3 в ранглистата, така че феновете ще стискат палци за трети пореден полуфинал между него и Надал.

Колкото до единствения ни сигурен участник в основната схема Григор Димитров, който започва срещу Андреас Сепи, той се пуска за десети път при мъжете. Разликата с 2018 година е, че хасковлията влиза в турнира като №78 в света, а преди година беше поставен под №8 в схемата. Общо в турнира той е записал 8 победи срещу 8 загуби, а най-добрите му класирания са 1/8 финалите през 2014 и 2016 г. Тогава е спрян съответно от Гаел Монфис и Анди Мъри.

При дамите интригата също е налице. Действащата шампионка Наоми Осака започна ударно годината, печелейки Australian Open, но след раздялата с тогавашния й треньор резултатите на японката значително се влошиха. Ашли Барти осъществи големия си пробив, като спечели титлата на „Ролан Гарос“ и сега отново е гладна за успехи.

Симона Халеп си припомни какво е да си голямата звезда на женския тенис, след като завоюва титлата на Уимбълдън за пръв път след страхотно представяне срещу Серина Уилямс на финала. Именно американката отново е считана за големия фаворит преди турнира в Ню Йорк, макар споменът за скандалния миналогодишен финал все още да е пресен. Кой ще запише името си със златни букви в историята на US Open, разберете, като проследите турнира от 26 август до 8 септември.

Наградният фонд Най-скъпоплатеният турнир от Големия шлем пак може да се похвали с рекорден награден фонд. Този път сумата е 57 млн. долара, а увеличението спрямо миналия сезон е $4 млн. Само преди 10 г. наградният фонд беше $21.6 млн. Премиите за шампионите при мъжете и жените са по 3.85 млн. долара, а тези при двойките - по $740 000. „В последните години US Open увеличи не само приходите на тези, които взимат купата, но се погрижи за всички играчи, които напускат турнира по-рано. За последните четири години имаме увеличение с 47% на сумата, която получават загубилите в I кръг“, съобщиха от американската тенис асоциация (USTA), като отпадналите още на старта ще приберат по 58 000 долара, а тези във втори - 100 000. От USTA припомнят, че толкова е бил наградният фонд на първия US Open през 1968 г.“

"Телеграф"

Спечели маратонки HEAD


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Преди 139-то издание на US Open (превю) Мария Петрова
Теми:  
us open | us open 2019 | тенис | тенис бг | тенис новини

Коментари





Следвайте ни в Facebook