Преднината, дадена от Григор и Бадоса, бе наваксана: Рибакина с немислим обрат над Сабаленка

от в 18:59 на 20.12.2022
Мартин Петков

Участието на първата ни ракета Григор Димитров в надпреварата с демонстративен характер World Tennis League в Дубай започна повече от отлично, след като българинът обедини сили със съотборничката си от тима на The Falcons ("Соколите) - Паула Бадоса, в откриващия мач за деня на смесени двойки и двамата надиграха тандема Доминик Тийм/Анастасия Павлюченкова, носейки аванс от 13:10 точки на тима си в сблъсъка срещу този на The Hawks ("Ястребите"). Регламентът на състезанието предвижда в схватката между два отбора да се изиграят по общо три срещи - един мъжки сингъл, един женски сингъл, един мач на смесени двойки, като крайният победител се излъчва на базата спечелени геймове от всичките двубои.

С тежестта на това да затвърди силния старт на "Соколите" се нагърби Арина Сабаленка, която трябваше да се изправи срещу шампионката от Уимбълдън Елена Рибакина във втория сблъсък за деня. Беларуската завърши своя сезон 2022 като подгласничка на WTA Finals и макар турнирът във Форт Уърт да беше преди близо два месеца, то световната номер 5 имаше вихрен старт на мача, като "върза геврек" на съперничката си, но само за да станем свидетели на пълен обрат и победа в актива на "Ястребите" - 0:6 6:1 [10:6]. В последен и определящ за крайния изход на схватката мач на корта предстои да излязат Новак Джокович за "Соколите" и Александър Зверев за "Ястребите", като към момента тимът на Григор Димитров има крехка преднина от 20:18 точки.

Началото на мача изцяло принадлежеше на Сабаленка, която доминираше във всеки един аспект на корта в Дубай и се нуждаеше от едва четвърт час на игра, за да отвори разлика в резултата от два пробива. Казахстанката в това време продължи да е крайно неубедителна в изявите си, като често ударите ѝ спираха в мрежата, при което световната номер 5 не чакаше втора покана и "върза геврек" на шампионката от Уимбълдън за само 20 минути.

Във втората част станахме свидетели на коренно различно изражение от страна на двете тенисистки, като ролите на корта видимо се размениха и Рибакина пое инициативата. Беларуската в тези моменти трудно намираше отговор срещу безпогрешните комбинации в атакуващ план на съперничката ѝ и дълбоко пласираните топки в своята половина, при което грешките от нейната ракета се трупаха неспирно, докато световната номер 21 възстанови равенството в отделните сетове.

Решителната част на сблъсъка представляваше супертайбрек, в който двете състезателки влязоха с равен старт, а беларуската първа протегна ръка към победата и поведе с ранен минипробив за 2:0. Скоро обаче авансът ѝ остана в историята, след като неточностите в играта ѝ се завърнаха и представителката на "Ястребите" поведе с 5:2. Съотборничката на Гришо скоростно навакса изгубеното и паритетът възцари след десет разиграни точки, ала във финалната фаза на срещата Рибакина показа далеч по-здрави нерви и се поздрави с успеха, оставяйки тима си в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Преднината, дадена от Григор и Бадоса, бе наваксана: Рибакина с немислим обрат над Сабаленка Мартин Петков
Теми:  
atp | world tennis league | wta | Арина Сабаленка | григор димитров | елена рибакина | паула бадоса

Коментари





Следвайте ни в Facebook