Преобразена: Сабаленка спря сензацията на АО и ще дебютира на финал от Шлема!

от в 14:18 на 26.01.2023
Мартин Петков

Арина Сабаленка през последните години се утвърди като една от най-постоянните тенисистки на голямата сцена в WTA Тура, свидетелство за което са общо трите ѝ полуфинала в Големия шлем за отминалите 18 месеца, но неизменно последната стъпка се оказваше твърде голямо препятствие за беларуската. От началото на 2023-та обаче имаме възможността да наблюдаваме върховата форма в представянето на световната номер 5, която нагледно е загърбила всичките си проблеми от миналия сезон, като до момента се намира в серия от 9 поредни победи, при това без загубен сет и си гарантира полуфинален сблъсък на Аустрелиън Оупън срещу сензацията на турнира - Магда Линет.

Срещата се явяваше едва трети сблъсък между двете състезателки, намерили място във финалната четворка в Мелбърн, ала резултатът от предишните два пъти, когато Арина безапелационно печели, се повтори и в хода на днешното им съревнование, като макар и първата част да беше равностойна, то впоследствие инициативата беше изцяло в полза на фаворитката, която се поздрави с победата след час и 35 минути на корта - 7:6(1) 6:2. По този начин световната номер 5 най-после успя да направи следващата крачка в надпреварите от Големия шлем, класирайки се за дебютния си финал от подобен калибър в кариерата, където от мечтан триумф с титлата я разделя единствено шампионката от Уимбълдън - Елена Рибакина.

Началото на двубоя беше повече от ужасяващо за беларуската, която имаше честта да сервира първа, но серия от три непредизвикани грешки означаваше пробив в актива на по-нискоранкираната тенисистка. В този момент фаворитката за пореден път от старта на 2023-та доказа, че е израснала най-вече на психическо ниво в своите мачове и без да се повлияе от негативните емоции, обърна подаването на световната номер 45 от ситуация 40:0, с което равенството беше възстановено.

Оттам насетне наблюдавахме сблъсък, който далеч не изглеждаше като присъщ за женския тенис, предвид факта че честите пробиви отсъстваха, докато всяка от двете полуфиналистки беше безупречна на начален удар и без да видим нито един брейкбол повече, ни предстоеше да проследим тайбрек. В него Сабаленка беше повече от безмилостна по отношение на плоските топки, които попадаха в нейната половина, като със завидно самочувствие ги превърна в печеливши отигравания и се доближи на само сет от място в сблъсъка за титлата.

Втората част започна с наглед баланс в съотношението на силите, но това далеч не представляваше лицето на беларуската, което тя демонстрира пред зрителите в "Rod Laver Arena" в оставащите минути до края на двубоя. Световната номер 5 вдигна значително оборотите, вдъхновена от невероятния тайбрек, който изнесе, като нивото ѝ се превърна в недостижимо за Линет и с поредица от пет безответни гейма на сметката си, в които уинърите от ракетата на фаворитката се увеличаваха неспирно, тя достигна три мачбола при сервис на полякинята, пред които полякинята остана хладнокръвна и си даде още време в турнира. Въпреки това, Сабаленка по никакъв начин не можеше да бъде сломена психически и още в идното си подаване сложи точка на спора чрез неспасяем изстрел от форхенд, подпечатвайки класирането си за финала в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Преобразена: Сабаленка спря сензацията на АО и ще дебютира на финал от Шлема! Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | Арина Сабаленка | магда линет

Коментари





Следвайте ни в Facebook