Първият сериозен тест е взет: Алкарас подчини 1/2-финалист в Шлема и е сред топ 8 в Барселона!

от в 19:14 на 20.04.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас през настоящата седмица се завърна обратно на корта за защитата на титлата си на домашната си АТР 500 надпревара в Барселона, след като поради контузия в лявата ръка му се наложи да пропусне Мастърса в Монте Карло. 19-годишният испанец в откриващия си двубой в състезанието не ни предостави най-доброто си лице на корта, но въпреки това преодоля безпроблемно Нуно Боржеш, за да оформи в осминафиналната фаза испански сблъсък между себе си и ветерана Роберто Баутиста Агут, противопоставящ бъдещото и миналото на Иберийския полуостров.

Съревнованието на централния корт "Pista Rafa Nadal", носещ името на сънародника им и 11-кратен шампион в турнира Рафаел Надал, донесе на зрителите немалко интригуващи моменти, като изцяло Карлитос определяше темпото на игра. Доскорошният номер едно отново допусна известни резерви в представянето си, като инкасира главоломен брой непредизвикани грешки, но това не му попречи да надделее над бившия полуфиналист от Уимбълдън и Алкарас триумфира с победата след час и 52 минути игра - 6:3 7:5. По този начин топ поставеният в схемата се класира за четвъртфиналната фаза в каталунския град, където му предстои да срещне друг свой сънародник в лицето на Алехандро Давидович Фокина.

Началото на двубоя се оказа неочаквано трудно за по-младия испанец, който изпита проблеми, докато напасне мерника си и беше изправен пред угрозата да загуби дебютното си подаване в мача, но игра смело във важните моменти и след серия от печеливши комбинации отрази два брейкбола, за да оцелее. Скоропостижно Алкарас взе инициативата на своя страна и поведе с 15:40 при сервис на световния номер 25, ала в този миг видимо се разконцентрира, което позволи на опитния Агут, който беше безгрешен в отиграванията си, да вземе нещата в свои ръце и наглед изненадващо, той поведе с пробив - 3:2.

Изостанал назад в резултата, защитаващият шампион светкавично се отърси от брака в играта си, като все по-често можехме да го видим в близост до мрежата, където неизменно впечатляваше с изпълненията си, за да осъществи моментален рибрейк. Оттам насетне Карлитос придоби още по-голяма увереност в действията си, като компенсираше неточностите си със завиден брой уинъри, които му донесоха нов пробив в актива и правото да сервира за спечелването на дебютната част. Именно деветият гейм ни направи свидетели на куп магически отигравания от страна на двамата домакински представители, като ветеранът дори си осигури точка за рибрейк, но Алкарас в този момент вдигна публиката на крака с фамозен минаващ удар, който ще влезе в класациите за най-добрите изпълнения през сезона, и няколко минути по-късно записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част носителят на титлата от US Open задържа нивото си високо, като продължи по същия безупречен начин да се представя в близост до мрежата, където матираше сънародника си и поведе с ранен пробив. Впоследствие тийнейджърът достигна възможност за дублиране на предимството си, която пропиля и внезапно от този момент нататък грешните решения в подбора му на удари започнаха да се множат прогресивно, с което до голяма степен доброволно той сам заличи аванса си, предавайки подаването си в актива на Агут - 3:3. При така стеклите се обстоятелства, Алкарас светкавично съумя да се абстрахира от случилото се, като вдигна оборотите и наложеното от него темпо се оказа твърде висока летва за световния номер 25, който не издържа и топ поставеният в схемата отново си върна водачеството от пробив.

Преднината в резултата на доскорошната първа ракета на планетата обаче не се задържа дълго, след като с поредната си серия от неточности той собственоръчно заличи аванса си и паритетът възцари. Последва затишие и сервиращите спечелиха необезпокоявано идните си подавания, преди в 11-ия гейм, който преспокойно можем да наречем "гейма на късите", Алкарас да засвидетелства майсторството си при надлъгването от основната линия, като реализира пробив на нула, който затвърди, за да сложи точка на спора в този ожесточен испански сблъсък.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първият сериозен тест е взет: Алкарас подчини 1/2-финалист в Шлема и е сред топ 8 в Барселона! Мартин Петков
Теми:  
atp | барселона | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | роберто баутиста агут

Коментари





Следвайте ни в Facebook