След Уимбълдън: Джокович губи първото място, а Федерер изчезва от ранглистата

от в 15:04 на 21.05.2022
Калоян Соколов

През вчерашния ден стана ясно, че ATP, WTA и ITF заемат категорична позиция против решението на Уимбълдън да не допусне до участие тенисистите от Русия и Беларус в тазгодишното издание на турнира. Трите организации изразиха протеста си по напълно категоричен начин, след като всяка една от тях отказа да предостави ранкинг точки за предстоящата "мейджър" надпревара в Лондон, което до голяма степен цели да превърне състезанието в демонстративно, а сегашните обстоятелства могат да принудят организаторите да намалят общия награден фонд наполовина.

Всичко това обаче ще бъде в огромен ущърб на играчите, които няма да могат да защитят завоювания си актив от предходния Уимбълдън и по този начин някои от тях ще претърпят сериозно свличане в класацията и дори заличаване от официалното подреждане.

Острите реакции от състезателите са вече налице, защото Мартон Фучович нямаше намерение да чака дълго, за да изрази своето недоволство. Унгарецът в момента е под номер 60 в ранглистата, само че е пред угрозата да се срине чак до 130-тото място и това го накара да потърси сметка от управляващите спорта органи.

Фучович пък далеч не е единственият играч, който ще пострада сериозно, ако не бъде измислено някакво справедливо решение по въпроса. Световният номер едно Новак Джокович ще трябва да се раздели с 2000 пункта от актива си и така по служебен път ще бъде изместен от лидерската си позиция, която отново ще стане притежание на Даниил Медведев, макар че руснакът дори няма да има право да играе на Уимбълдън.

Роджър Федерер и Серина Уилямс от дълго време се борят с травми и последните им точкови запаси датират точно от миналия сезон на трева, така че две от най-големите тенис легенди ще загубят присъствието си в класацията на професионалните тенисисти.

Григор Димитров няма да бъде потърпевш от създалото се положение, тъй като отпадна още във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания през 2021-ва и позицията му сред елита ще остане непокътната.

Ето и как се очаква да изглежда новият топ 5 при мъжете:


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След Уимбълдън: Джокович губи първото място, а Федерер изчезва от ранглистата Калоян Соколов
Теми:  
atp | ITF | григор димитров | даниил медведев | любопитно | новак джокович | роджър федерер | серина уилямс | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook