След загубата на първото място: Швьонтек с изненадващо ранно поражение на турнира в Токио

от в 08:16 на 30.09.2023
Калоян Соколов

Ига Швьонтек властваше в WTA Тура през последните 18 месеца, но допусна известен спад в изявите си, откакто спечели третата си титла на Ролан Гарос и това беше напълно достатъчно за Арина Сабаленка да я измести от върха в световната ранглиста. Това се случи, след като полякинята допусна изненадващо поражение от Йелена Остапенко в 1/8-финалите на US Open и призна, че ще се нужда от известно време извън Тура, за да възстанови своята психическа и физическа енергия.

Изглежда обаче близо едномесечната пауза не е помогнала особено на Швьонтек, за да преживее случилото се в Ню Йорк и тя отпадна още във втория кръг на WTA 500 надпреварата в Токио, отстъпвайки на Вероника Кудерметова. Така световната номер 19 записа своя първи триумф над топ поставената в общо 5 срещи и си осигури полуфинален сблъсък със своята сънародничка Анастасия Павлюченкова.

Мачът започна изключително изненадващо, тъй като Кудерметова просто не можеше да пропусне удар и нижеше уинъри от всяка една точка, което я изведе до преднина от 4:0 гейма. Водачката в схемата намери начин да се окопити и най-после се разписа в резултата, но нямаше сили за нео повече и първата част отиде скоропостижно в сметката на рускинята.

Вторият сет се разви напълно противоположно, след като фаворитката пое отрано инициативата и вече тя определяше ритъма на разиграванията. 4-кратната "мейджър" шампионка изглеждаше все по-уверена в действията си и с лекота изгради аванс от 3:0, а впоследствие изравни общия резултат, реализирайки още един пробив.

Осмата поставена обаче далеч не се беше предала и дръпна с ранен брейк в дебютните минути на решителната част, а оттам насетне не трепна и задържа до последно преднината си, за да се поздрави с най-престижната победа досега в своята кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След загубата на първото място: Швьонтек с изненадващо ранно поражение на турнира в Токио Калоян Соколов
Теми:  
wta | вероника кудерметова | Обзори | токио | шга швьонтек

Коментари





Следвайте ни в Facebook