Спортист №1 Габриела Петрова бе хваната с медикамента на Шарапова

от в 20:09 на 27.03.2016
Tennis.bg

Избраната за "Спортист на годината" през 2015-а в България Габриела Петрова бе хваната с положителна допинг проба. Веществото открито в кръвта й е мелдоний, който е забранен от 1-и януари.

По подобен начин бе уличена съвсем наскоро и бившата №1 в тениса Мария Шарапова.

Петрова е била тествана през февруари и впоследствие се отказала от правото да отворят и втората й контролна проба, признавайки вината си. Тя и треньорът й Атанас Атанасов твърдят, че са спрели с употребата на мелдония през октомври 2015-а.

До момента куп руски спортисти бяха заловени със забраненото вече лекарство. Най-популярният случай е с Шарапова, която бе хваната по време на Откритото първенство на Австралия. Препаратът не се продава в България.

Подобно на Маша и Габриела Петрова ще пледира, че остатъците от веществото са останали в организма й от минал период. В тази връзка Шарапова заяви, че го е приемала заради диабет.

От световната анти-допингова асоциация твърдят, че веществото се изчиства до 48 часа от организма. От компанията производител пък коментират как този процес може да отнеме и няколко месеца в зависимост от различни фактори.

Така е силно вероятно и Петрова, и Шарапова да пропуснат Олимпийските игри в Рио де Жанейро тази година.

Както е известно Петрова стигна до най-високото отличие сред българските спортисти, след като спечели сребро на Европейското първенство в Прага. Съвсем наскоро пък Спортист №1 в страната ни за 2015 при състезателите с увреждания Стела Енева също бе уличена в ползването на забранени стимуланти.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Спортист №1 Габриела Петрова бе хваната с медикамента на Шарапова Tennis.bg
Теми:  
габриела петрова | допинг | мария шарапова | мелдониум

Коментари





Следвайте ни в Facebook