Стефанос Циципас - това е само началото (видео)

от в 13:05 на 15.08.2018
Георги Христов

Като подарък за 20-ия си рожден ден гръцкият тенисист Стефанос Циципас получи първия си финал в турнир от категорията “Мастърс 1000”, влезе в топ 15 на световния мъжки тенис и спечели първия си милион от наградни фондове.

Любящ син и брат. фотограф и видеоблогър, скандален тип, а сега и член на тенис елита - той вече е постигнал много от онова, за което момчетата от неговото поколение даже не са и мечтали.

А това е само началото.

Семейството

Той сякаш е роден, за да стане тенисист. Баща му Апостолос е треньор точно по този спорт. Майка му Юлия Салникова е шампионка на CCCR която така и не разкрива пълния си потенциал при жените. А по-далечните руски роднини на Стефанос са още по-популярни за съветския спорт хора. Дядо му по майчина линия - Сергей Салников. е известен футболист на московските ‘Спартак” и ‘Динамо”, както и на ленинградския ‘Зенит", олимпийски шампион през 1956 г. в Мелбърн. Салников е титуляр в полуфинала с България, когато СССР остава на практика с десет души заради счупената ключица на Николай Тишченко. а съперникът повежда 1:0. Редовното време завършва 0:0, а още в 5-ата на първото продължение Иван Колев извежда България напред. В 112-ата минута Едуард Стрелцов изравнява, а в 118-ата Борис Татушин носи победата на СССР. Във финала “сборная" бие 1:0 Югославия с гол на Анатолий Илин в 28-ата минута, като Салников отново е титуляр.

По-голямата интрига обаче е: че самият Салников е смятан за незаконен син на един от легендарните футболисти и по-късно ръководител на “Спартак1 (Москва) - Николай Петрович Старостин. Синът и доведената дъщеря на Салников отричат в интервю това да е вярно, но в Русия са склонни да го мислят, още повече че двамата си приличат

Самият Циципас говори много добре руски и често се представя като Степан. “С мама винаги говоря на руски. Само когато обсъждаме нещо прекалено сложно, минаваме на английски", споделя тенисистът. Той не е единственият в семейството, който е избрал този спорт - тенис тренират и по-малките му братя Петрос и Павлос, както и сестричката му Елизавета. Стефанос често повтаря, че братята и сестра му са най-скъпото, което има, както и че семейството му винаги е на първи план, а останалите неща идват чак след него.

Началото

Младият Циципас няма друг избор, освен да се озове на корта и да започне да тренира. Той твърди, че помни как гледа телевизия едва ли не от бебешката люлка. На три години вече играе с баща си, а на шест вече тренира пълноценно. Баща му твърди, че никой не е карал Стефанос да избере този спорт като основен. Като дете се пробвал да плува и като футболист, но на девет години вече твърдо решава да стане тенисист.

Негов кумир е Роджър Федерер, а любим турнир - “Уимбълдън". Тревният турнир е и единственият, който Циципас печели като юноша - в двойките с естонеца Кенет Райсма, като по това време е №1 за възрастта си.

Апостолос Циципас специално завършва университет, за да може да се занимава със сина си, а сестрата на майка му Ала помага финансово, за да може таткото да напусне работа и да пътува с него по турнири. Бащата и до днес е основният треньор на Стефанос, който от време на време тренира и в академията на Патрик Муратоглу, където бе и Григор Димитров.

На професионално равнище гъркът започва да играе на 15 години, на 17 печели първия си фючърс. а на 18 дебютира в основната схема на турнир от АТП. Преди година по това време Циципас се мотаеше някъде около 160-о място и подобно на мнозина редуваше квалификации с участие в различни чалънджъри.

През септември миналата година печели първата си титла в тази категория в Генуа, а през октомври взема и първа победа на ниво АТП - над Карен Хачанов в Шанхай. Съвсем скоро прави и истински пробив. На турнира в Антверпен бие Иво Карлович и влизащия в топ 10 Давид Гофен, за да се класира на полуфинал. Благодарение на това завършва 2017 г. като играч от първата стотица.

Началото на следващия сезон е с променлив успех, но скоро два епизода карат хората да говорят за него не като за изключителна надежда на тениса, а като за скандалджия и провокатор. Губейки в първия кръг на в Маями от руснака Даниил Медведев, гъркът нарича съперника си “руски кучи син". По-късно признава, че е избухнал, но така и не се извинява лично на обидения. Седмица по-късно се скарва с чилиеца Кристиан Гарин, който му казва: “Ти не си добре с главата. Всички в АТР те мразят!”.

Пробивът
През април Циципас сензационно стига до финала на червено в Барселона, където губи от великия Рафаел Надал. Това го изстрелва в топ 50 на световната ранглиста, а през май вече е играч от първите 40. След това идват четири мача на “Уимбълдън", в които младият грък изпълнява множество удари с плонж; които му носят аплодисменти от публиката. Спира го едва бъдещият полуфиналист Джон Иснър.

Вместо планираните турнири на червено в Гщаад и Бостад Стефанос си взема ваканция, а след завръщането прави суперпредставяне. Стига до полуфинал във Вашингтон, а в Торонто бие последователно четирима от топ 10 - финалиста от "Ролан Гарос" Доминик Тийм, шампиона от ‘Уимбълдън" Новак Джокович, миналогодишния победител Александър Зверев и финалиста от "Уимбълдън” Кевин Андерсън, с което остави Григор Димитров на петото място в ранглистата. Отстъпва едва във финала на Надал, като втория сет губи с тайбрек.

Той е истински
Феновете обичат Циципас не само за играта му. но и защото остава естествен и извън корта. Не се притеснява да се покаже откъм истинската си страна - не се има за идеален, понякога прекалява със самолюбуването си, но се различава от повечето си колеги от тениса. Не се ограничава със стандартното тренировка - мач - благодарност към съперника - реклама”, а прави преки включвания с фенове, отговаря на въпросите им, дори те да са от най-досадните като "Имаш ли приятелка?" и “Не постъпи ли гадно с Медведев?

Често показва в социалните мрежи как се забавлява с брат си и приятелите, разбира се, без изцепки. Не се притеснява да говори за обикновените неща като любима музика, опашките по летищата и любовта към кроасаните. Поне така беше досега, дано това се запази - включително видеоблогът му за пътешествията и живота му в тениса, за който снима и монтира клиповете сам.

Стефанос обича и фотографията. Има специален акаунт в инстаграм, където публикува снимките, направени от него. "Абстрактни”, както се казва в описанието на профила. А растящата си популярност младежът използва за добри каузи. През пролетта събираше пари за фонда за дивата природа, а буквално преди две седмици пусна в Интернет призив да се помогне на приятеля му Алексис, чието семейство заради пожарите е загубило цялото си имущество.

Next Gen

Миналата година Циципас не се класира за годишния турнир за играчи под 21 години в Милано, защото не му стигнаха точките. Той обаче беше там като резерва и изпълняваше ролята на репортер, разпитвайки колегите си за живота и отношението им към турнира. Сега обаче Next Gen ATP Finals няма как да избяга от Стефанос. защото той уверено върви втори след Александър Зверев. Но майка му Юлия още през пролетта в интервю заяви, че целта му е не само да се класира за младежкия мастърс финал, но и на основния - Лондон, спечелен миналата година от Григор Димитров. Тогава това изглеждаше като изхвърляне, но сега младият грък е 11-и, докато българинът върви едва 14-и.

Източник: "24 часа"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Стефанос Циципас - това е само началото (видео) Георги Христов
Теми:  
стефанос циципас | тенис | тенис таланти

Коментари





Следвайте ни в Facebook