Странното отсъствие на Григор и Антъни от „Спортист на годината“

от в 02:59 на 16.12.2018
Мария Петрова

Дойде ли краят на годината, спортисти, фенове и журналисти са изправени пред едно и също изпитание - кой ще спечели анкетите за №1. Факт е, че футболът е друга губерния, така че най-престижната за България си остава „Спортист на годината“. А при състоянието на българския спорт всяка година става все по-трудно да се събере десетка.

Така и сега - успехите се броят на пръсти, особено в олимпийските спортове, където я имаме, я не по един-двама световни шампиони на година.

Затова при обявяването на десетката, което става обикновено десетина дни преди церемонията по награждаването, винаги има разни изненади. За мен през тази година това е отсъствието от топ 10 на тенисиста Григор Димитров и на плувеца Антъни Иванов.

За втория си посипвам главата с пепел - просто му забравих успехите, които бяха твърде рано през годината, а световното първенство, на което той подобри седем републикански рекорда и влезе във финала на 200 метра бруст, започна след края на гласуването.

Плуването е основополагащ олимпийски спорт. Като леката атлетика например. Затова дори минималните успехи в тях имат много по-голяма тежест, отколкото дори медали и титли в някои други. Да не говорим, че през последните години поради различни причини става все по-трудно да се развиват и възпитават спортисти от тези дисциплини. Затова на всеки блеснал в тях българин трябва да се гледа като на многокаратов диамант и всякак да бъде поощряван.

Има и още един момент - точно в тези класически олимпийски спортове е най-големият натиск български спортисти да бъдат натурализирани от други страни. Антъни Иванов нееднократно, е декларирал, че на този етап няма никакво намерение да приема оферти от други държави, независимо колко са примамливи. И това му прави чест.

А честта в спорта далеч не е последният критерий, от който трябва да се ръководят гласуващите в анкетите. Същото, даже в по-голяма степен, важи и за Григор Димитров, срещу когото има атака заради отказа му да играе на турнира в България. Да, може би трябва някой - дали самият тенисист, дали някой от щаба му, дали хората от федерацията, веднъж завинаги да обяви, че става въпрос за междуличностен конфликт, в който персонално Григор не е намесен. Но да не включиш в десетката тенисист, който е на 19-о място в световната ранглиста, ми се струва, меко казано, недооценяване на постижението.

През септември бях с приятели от Мексико и САЩ в Ню Йорк на Откритото първенство на САЩ. Хората бяха изхарчили над 10 хил. долара, точно заради Григор Димитров, а той отпадна толкова рано, че те не успяха да го гледат. И въпреки това един през друг ми обясняваха какъв късмет има България, че за нея играе такъв невероятен спортист.

Едуард Папазян, "24 часа"


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Странното отсъствие на Григор и Антъни от „Спортист на годината“ Мария Петрова
Теми:  
антъни иванов | григор димитров | спорт | спортист на годината | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook