Световният номер 152 е на финал в Синсинати: Борна Чорич не спира да изумява!

от в 06:16 на 21.08.2022
Калоян Соколов

Борна Чорич беше един от най-проспериращите млади тенисисти, като хърватинът още в тийнейджърска възраст влезе сред първите 50 в света и записа победи над Анди Мъри, Рафаел Надал и Роджър Федерер. Контузиите обаче не подминаха балканеца, чиято кариера на няколко пъти беше стопирана заради сериозни физически проблеми. През миналия сезон на Чорич му се наложи да оперира рамото на играещата си ръка и отсъстваше за период от над една година от кортовете, което доведе до неговото изпадане от топ 200. Завръщането пък не протичаше особено добре в началото за бившия номер 12, който записа цели шест поражение в дебютните си седем мача за 2022-ра.

Това накара 25-годишният играч да се върне в Чаланджър Тура, където спечели титлата в Перуджа и очевидно се сдоби с нужното количество самочувствие. Оттогава хърватинът непрекъснато подобрява играта си и през изминалите дни прави истински фурор на Мастърса в Синсинати. Чорич отстрани самия Рафаел Надал във втория кръг на надпреварата, а впоследствие срази още трима от поставените състезатели, за да се класира за втория Мастърс финал в своята кариера.

Световният номер 152 надделя над Камерън Нори с рутинното 6:3 6:4 и така се превърна в най-нискоранкирания финалист в историята на турнира, а утре ще се изправи срещу Стефанос Циципас в пряк сблъсък за спечелването на трофея.

Деветият поставен започна далеч по-добре мача, като проби в самото начало и бързо се сдоби с аванс от 3:1 гейма. Нори дори можеше да удвои преднината си, но аутсайдерът се опря на отличния си начален удар и интригата бе запазена. Този момент от срещата се оказа решителен, тъй като оттам насетне балканецът заигра с много по-сериозно доза увереност и наказваше плитките удари на полуфиналиста от Уимбълдън. Чорич насочваше ретурите си в близост до основната линия и не се колебаеше да използва любимия си бекхенд по правата, което го отведе до серия от пет поредни спечелени гейма и триумф в откриващата част.

Хърватинът стартира трудно и във втория сет, но отново не допусна да изостане фрапантно в резултата и постепенно пое повторно контрол над събитията на корта. Чорич беше абсолютно безгрешен в продължителните размени от дъното на корта и впечатляваше със способността си да ускорява топката. Всички тези обстоятелства му позволиха да осъществи брейк на нула и серията му достигна цели осем последователни точки. Световният номер 11 пък изглеждаше напълно безпомощен и не намери сили да се противопостави до края на сблъсъка, чиято развръзка не закъсня и непоставеният тенисист си осигури завръщане в топ 50 от следващата седмица.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Световният номер 152 е на финал в Синсинати: Борна Чорич не спира да изумява! Калоян Соколов
Теми:  
atp | борна чорич | камерън нори | Обзори | синсинати

Коментари





Следвайте ни в Facebook