Свитолина: ATP и WTA не искат и да чуят за спиране състезателните права на руснаците

от в 19:35 на 09.02.2023
Мирела Николова

Вече измина близо година, откакто Русия предприе военни действия срещу Украйна, като още от самото начало на войната на държавата агресор бяха наложени сериозни репресии. Те засегнаха и тениса, след като отличителните белези на Русия и Беларус бяха премахнати от профилите на представителите на тези две държави, а украинските тенисисти нееднократно са призовавали изцяло да бъдат спрени състезателните права на руснаци и беларуси, както се случи на миналогодишния Уимбълдън.

Наскоро бившата №3 в света Елина Свитолина заяви позиция, че на руските и беларуските атлети трябва да бъде забранено да се състезават на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., като в противен случай министърът на спорта в Украйна дори заплаши с бойкот на Олимпиадата. Цитирана от украинския сайт Big Tennis, Свитолина разказа за усилията, които тя и нейните колеги са положили, за да убедят ръководните органи в тениса да не допускат руснаци и беларуси да се състезават, но същевременно сподели и колко невъзможно е било това начинание да стане реалност.

"Опитахме се да убедим ръководството на WTA в необходимостта от спешна забрана на играчи от Русия и Беларус да се състезават. Обсъждали сме това милиони пъти с WTA и ATP, но те не искат и да чуят за подобно нещо, камо ли да предприемат някакви действия в тази посока. Бяхме в офиса им, разговаряхме лично, но можете да си представите, че е изключително трудно да се направи нещо, когато представител на Русия стане първата ракета в АТР ранглистата няколко дни по-късно (б.а. Даниил Медведев). Кой може да се осмели да го спре от участие? WTA не посмяха да предприемат подобна стъпка сами.

Написахме безброй писма, проведохме конферентни разговори, говорихме с ръководството на ATP, WTA, ITF и всички турнири от Големия шлем - знаете какъв е резултатът. Настоявахме да се осигури финансова помощ на онези украински играчи, които се нуждаеха най-много от нея. Вложихме много усилия да водим тази битка и ми е непонятно защо някои наши сънародници смятат, че тенисистите не сме заели позиция.

В началото на войната обсъждахме възможността да бойкотираме мачовете срещу руснаци и беларуси, но за съжаление, не всички украински тенисисти са готови да направят тази стъпка, защото от това биха загубили пари. Трябва да проявим разбиране към тях, защото някои от тях имат семейства и трябва да печелят пари", разказа украинката.

Източник: GoTennis.ru


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Свитолина: ATP и WTA не искат и да чуят за спиране състезателните права на руснаците Мирела Николова
Теми:  
atp | wta | елина свитолина | интервю | любопитно | русия-украйна

Коментари





Следвайте ни в Facebook