Тенисист, победил Федерер на Уимбълдън, каза довиждане на спорта

от в 17:51 на 15.01.2022
Владислав Риждов

За голяма част от тенис феновете Серхий Стаховски ще бъде запомнен със сензационната си победа над Роджър Федерер във втория кръг на Уимбълдън през 2013-а, когато сложи край на серията от 36 последователни четвъртфинала в турнирите от Шлема за Маестрото. Вече на 36, Серхий Стаховски обяви, че прекратява дългогодишната си кариера. Украинецът каза довиждане на тениса в Мелбърн, където преди броени дни допусна поражение в първия мач от пресявките на Откритото първенство на Австралия.

Серхий започва кариерата си преди почти две десетилетия - през 2003-та година, но първите му сезони като професионален тенисист не са никак успешни. Стаховски така и не успява да пробие в топ 100 на ранглистата, преди през 2008-а късметът да му се усмихне. 22-годишен по онова време, Серхий претърпява загуба във финалния кръг на квалификациите на АТР турнира в Загреб. Отказване на един от състезателите обаче дава възможност на Стаховски да бъде част от основната схема и той се възползва по-най добрия начин от втория си шанс.

По време на серията си в хърватския град Стаховски побеждава играчи като Иво Карлович, Янко Типсаревич, Симоне Болели и Иван Любичич, който е бил поставен под номер 1, за да се поздрави с първия си трофей. Впоследствие украинският състезател прибавя още три титли към колекцията си и се изкачва до върховото за себе си 31-во място в класацията, като постига това в края на септември 2010-а година. Въпреки че с това до голяма степен се изчерпват отличията на родения в Киев играч, той може да се похвали със седем трофея на сингъл от веригата "Чаланджър" и с цели 19 на двойки. Кариерата на украинеца може и да не беше една от най-впечатляващите, но той със сигурност остави своя отпечатък в Тура, а сега е време да отвори нова страница в своя живот.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенисист, победил Федерер на Уимбълдън, каза довиждане на спорта Владислав Риждов
Теми:  
открито първенство на австралия | роджър федерер | серхий стаховски | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook