Тенисистката с няколко липсващи пръста, която постигна победа на тазгодишния АО

от в 23:49 на 12.01.2021
Мирела Николова

Какво е да си родена с четири пръста на двете си ръце, три пръста на десния и четири на левия крак, но въпреки това да продължаваш да се състезаваш в един изключително конкурентен спорт, какъвто е тенисът? Това е вдъхновяващата история на Франческа Джоунс, чието мото е: "Най-важното нещо в живота е да правиш това, което хората казват, че не можеш".

20-годишната британка направи отличен старт на сезон 2021, записвайки категорична победа с 6:3 6:2 над Моника Никулеску на старта на квалификациите за Аустрелиън Оупън в Дубай. Резултатът е още по-впечатляващ, тъй като Джоунс има рядко генетично заболяване - синдром ЕЕС (Ектродактилия-ектодермална дисплазия), засягащо пръстите на ръцете и краката, като е било необходимо Джоунс неколкократно да се подлага на операция. 

Тя трябва да се справя с трудности не само в ежедневието си, но и на корта, защото болестта влияе върху захвата на ракетата ѝ, както и върху нейния баланс. Франческа споделя в интервюта, че повечето лекари са я убеждавали, че няма да може да прави това, което иска, но тя успява да ги опровергае - достига до номер 241 в световната ранглиста, а също така играе на няколко четвъртфинала на турнири от сериите ITF, побеждавайки дори бившата представителка на топ 20 Сабине Лисицки. 

"До известна степен съм щастлива, защото синдромът е нещо, което ми помогна да стана човекът, който съм днес. Без него нямаше да бъда толкова мотивирана да правя каквото и да било в бъдеще, колкото съм сега. Всъщност бих казала, че това е нещо, с което се гордея, и няма да позволя да ме повали. Към всички, които имат някакъв вид заболяване - опитайте се да правите всичко по възможно най-добрия начин."

Британката участва за трети път в кариерата си в пресявки на турнир от Големия шлем, след като през 2018 и 2020 г. губи още в първия квалификационен кръг на Уимбълдън. 

"Аз не играя тенис заради парите, а защото той е моята страст и чрез изявите си искам да помогна на другите хора да видят, че ако имаш необходимото желание и воля, можеш да промениш своята съдба и да изживееш живота си по начина, по който ти самият винаги си искал."

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенисистката с няколко липсващи пръста, която постигна победа на тазгодишния АО Мирела Николова
Теми:  
wta | франческа джоунс

Коментари





Следвайте ни в Facebook