Тийм осъществи фамозен обрат срещу Кирьос и си осигури мач срещу Григор Димитров

от в 13:35 на 12.02.2021
Петър Колев

Доминик Тийм се класира за четвъртия кръг на първия за годината турнир от Големия Шлем Australian Open след като постигна четвъртия си обрат в кариерата от 0:2 до 3:2 сета над представителя на домакините Ник Кирьос. Това бе първи изцяло завършен мач между двамата тенисисти, като единствената им среща досега се е състояла през далечната 2015 г. на клей в Ница, но тя приключва след отказване на австралиеца в първия сет. В следващия кръг на надпреварата световният №3 ще срещне Григор Димитров, като двамата за първи път ще премерят сили в Мейджър турнир.

Австралиецът стартира двубоя изключително вдъхновено, като реализира пробив още при първото подаване на третия в схемата. Кирьос сервираше на много високо ниво, като рядко позволяваше на Тийм да влиза в разигравания от ретур. Световният №3 подобри представянето си на сервис, но не успяваше да стори нещо значимо докато посреща. Темпото на игра бе изключително високо, като и двамата тенисисти реализираха красиви уинъри както от дъното на корта, така и след брилятни излизания на мрежата. Пробивът в първия гейм обаче се оказа достатъчен на световния №47 да поведе в отделните части след 6:4.

Вторият сет започна равностойно - и двамата тенисисти съумяваха да взимат своите подавания, като определено си личеше, че представителят на домакините се чувства много по-добре на корта. Кирьос играеше изключително агресивно, използваше различни приоми като сервис отдолу, изкарващи Тийм от комфортната му зона. Сервирайки при 4:4, австриецът не успя да намери помощта на първия си сервис и стана жертва на невероятните ретури на своя съперник, който осъществи третата си точка за пробив. Безкомпромисно затвърждаване на Кирьос увеличи преднината му в сетовете след ново 6:4.

Точно когато всичко изглеждаше свършено за австриеца, той показа железни нерви - третият в схемата спаси две точки за пробив в първия гейм на третия сет, достигна до първите си такива в следващото подаване на австралиеца, осъществи третата от тях и след това безпроблемно затвърди за 3:0. До края на частта изненади нямаше - и двамата тенисисти взимаха подаванията си без особени затруднения и така финалистът от миналата година намали пасива в сетовете - 6:3.

Четвъртата част започа с трудно подаване за Кирьос, в който той показа характер и спаси две точки за пробив в гейм, продължил близо 10 минути. Тийм продължаваше да бъде изключително доминантен в своите подавания, като дори осъществи серия от 28 поредни спечелени точки от сервис, но въпреки това не успяваше да затрудни Кирьос от ретур в следващите му сервис геймове - 4:4. От нищото последва подаване на австралиеца, в което той не успя да намери помощта на началния си удар и тотално загуби концетнтрация, с което "подари" късен брейк на своя съперник. Нещо повече - Кирьос получи второ прдупреждение и така служебно загуби точка. Въпреки вдъхновения опит на австралиеца да осъществи моментален рибрейк, късметът му изневери и след няколко топки, паднали близо до линиите, Тийм изравни резултата в отделните части - 6:4.

Решаващата част започа изключително равностойно - и двамата тенисисти почти не изпитваха затруднения по време на своите сервис геймове. Кирьос повиши концентрацията си, а Тийм продължаваше да бъде стабилен от начален удар. Седмият гейм се оказа ключов за изхода на двубоя - след няколко грешни решения на австралиеца, поставеният под №3 успя да се добере до равенство и след още няколко уникални ретура успя да осъшестви решаващ пробив за 4:3. До края на срещата изненади нямаше - Тийм не позволи на съперника си да осъществи рибрейк и така след три часа и 20 минути игра на корта австриецът затвори мача за крайното 4:6 4:6 6:3 6:4 6:4.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тийм осъществи фамозен обрат срещу Кирьос и си осигури мач срещу Григор Димитров Петър Колев
Теми:  
григор димитров | доминик тийм | ник кириос

Коментари





Следвайте ни в Facebook