Той е отново тук: Великолепен Чилич върна лентата назад и шокира Рубльов в Мелбърн!

от в 13:35 на 22.01.2022
Мирела Николова

Откритото първенство на Австралия е сред най-успешните турнири за Марин Чилич, който през 2018-а година игра финал, загубен от Роджър Федерер. Последваха няколко сезона, в които хърватинът бе извън светлините на прожекторите, но през днешния ден той върна лентата 4 години назад и демонстрира впечатляващ хъс за победа и изумителна стабилност, за да елиминира петия поставен в схемата Андрей Рубльов. Всеки един от сетовете бе изключително равностоен, но в ключовите моменти Чилич изпъкваше и показваше най-доброто си лице на корта, като така поднесе най-голямата изненада в турнира дотук след крайното 7:5 7:6(3) 3:6 6:4. Той си осигури място в осминафиналната фаза в Мелбърн за 8-и път, където го очаква сблъсък с Феликс Оже-Алиасим.

В началните минути на двубоя предимството бе на страната на сервиращите, които безпроблемно спечелиха откриващите си подавания. Не след дълго обаче хърватинът изостри неимоверно ретурите си и така реализира ранен пробив, чието затвърждаване впоследствие му донесе аванс от 4:1. Последваха силни минути за руснака, който сякаш намери ритъма си на игра и успяваше да разбалансира опонента си, доминирайки с дълбоки удари от форхенд и предизвиквайки пропуски от отсрещната страна, което му помогна да навакса изоставането си и да изравни за 4:4. 

Паритетът в геймовете се запази и точно когато изглеждаше, че ще станем свидетели на тайбрек, бившият финалист отново повиши нивото си на посрещане и след серия от изумителни ретури, осигуряващи му контрола в разиграванията от дъното на корта, Чилич реализира пробив в последния възможен момент и излезе напред в общия резултат.

Във втората част началният удар играеше ключова роля и за двамата състезатели, които бяха перфектни от сервис линията и не позволиха на съперника си дори да достигне до точка за пробив. Имайки предвид агресивния стил на двамата, не бе никак изненадващо, че престрелките от основната линия изобилстваха, а уинърите в тях не бяха по-рядко срещано явление.

Напълно резонно се стигна до тайбрек, в който Чилич беше под пара и просто нямаше сила на света, която да спре устрема му. Ударите му се приземяваха в близост до линиите и не оставяха никакво време за реакция на Рубльов, който така и не можеше да намери начин да парира великолепните атаки на противника. Хърватинът си изгради аванс от два минипробива и 5:2, а оттам насетне бе само въпрос на време да сложи точка на сета в своя полза.

Подемът на хърватина се пренесе и в третата част, където продължи да поема инициативата с дълбоките си ретури и така постави под напрежение още първото подаване на опонента. Макар Рубльов да съумя да се спаси тогава, то неизбежното се случи и съвсем скоро бившият №3 отново поведе с брейк и 3:1. Тогава обаче събитията на корта претърпяха пълен обрат, тъй като вече руснакът бе този, който диктуваше разиграванията с мощните си удари.

Тази промяна в представянето на световния №6 водеше след себе си множество пропуски от ракетата на Чилич, който не след дълго изгуби преимуществото си, което беше натрупал. Получил необходимия импулс в играта си, Рубльов трупаше увереност с всяка една изминала минута на корта и продължи да притиска сервиса на опонента си. Хърватинът започна да губи почва под краката си и ударите му загубиха от остротата си, което стана причина за втори пробив в сметката на по-високоранкирания играч, който след серия от 5 поредни гейма намали изоставането си в общия резултат.

В четвъртата част Чилич се отърси от случилото се в предходния сет и стабилизира играта си, връщайки се към стила си от началото на мача. Той отново намираше изключително чисто топката и я насочваше в близост до линиите, разхождайки опонента си от ъгъл в ъгъл, за да нанесе завършващ удар. Повратният момент дойде в четвъртия гейм, когато Рубльов допусна няколко поредни непредизвикани грешки, които не останаха безнаказани от световния №27. Чилич не пропусна да се възползва от тях и реализира пробив, след който поведе с 4:1, а оттам насетне бе безпогрешен в изявите си, за да доведе нещата до успешен за себе си завършек и да си подпечата билета за втората седмица на турнира!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Той е отново тук: Великолепен Чилич върна лентата назад и шокира Рубльов в Мелбърн! Мирела Николова
Теми:  
atp | андрей рубльов | Аустрелиън Оупън 2022 | марин чилич | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook