Томахавките са заровени: Циципас се извини публично на Кирьос; Ник оправда поведението му

от в 18:02 на 24.06.2023
Мирела Николова

Стефанос Циципас и Ник Кирьос имаха открита вражда след сблъсъка им на Уимбълдън през миналия сезон, когато гъркът заяви, че канберецът има зла страна в себе си и може да бъде опасен дори за близките си, а австралиецът определи опонента си като "мекушав", добавяйки, че никой от тенисистите не го харесва.

Наскоро пък излезе и втората част на сериала на Netflix "Break Point", където балканецът описа подхода на Ник към играта като "неграмотен" и същевременно сравни поведението му с това на баскетболистите от НБА. Коментарът на световния №5 бързо обиколи социалните мрежи и събра редица негативни реакции, като мнозина дори го обвиниха в расизъм.

Последва обаче бърза реакция от страна на Циципас, който късно снощи публикува обширно изявление, в което изясни своите думи и заяви, че те са били изтълкувани напълно погрешно.

"През последните дни се получи нещастно недоразумение, което създава изкривена представа за моите намерения", започна най-добрият гръцки тенисист. "Направи ми впечатление, че някои хора са изтълкували погрешно моите коментари относно Ник Кирьос, като твърдят, че съм го нарекъл необразован и съм го обвинил, че внася в тениса баскетболното поведение от НБА. Според мнозина дори съм проявил расизъм, а за подобно нещо и дума не може да става. 

Иска ми се с настоящото си съобщение да внеса яснота по казуса и да опровергая всички погрешни интерпретации, които може да са възникнали. На първо място искам да подчертая, че не тая предразсъдъци към никого въз основа на неговия произход, етническа принадлежност или интереси. Дълбоко съжалявам, ако думите ми са били изтълкувани погрешно или са предизвикали обида, тъй като това никога не е било моето намерение. 

Предишните ми изказвания по отношение на Ник Кирьос не са имали за цел да подкопаят неговата репутация или да критикуват неговата интелигентност и способности. Аз просто възнамерявах да изразя своята гледна точка върху определени аспекти от стила му на игра, правейки сравнения със страстта и интензивността, които са характерни за баскетболните срещи. Това беше опит да се подчертае динамичният и завладяващ характер на неговия подход към играта, а не критика към характера или способностите му.

Дълбоко съжалявам за всяка болка или обида, която моите думи може да са причинили. Важно е да помним, че всички ние имаме различни гледни точки и че чрез открит диалог и разбиране можем да преодолеем проблема и да насърчим истински отношения. Аз се ангажирам да бъда по-внимателен с думите си и въздействието, което те могат да имат", гласи част от изявлението на световния №5.

Впоследствие Ник Кирьос отвърна на въпросното съобщение, публикувайки следното в Twitter: "Беше много оспорвана битка (на Уимбълдън). Понякога като играчи отиваме на пресконференция, без да сме осмислили добре отминалия двубой. През годините сме имали някои луди битки и дълбоко в себе си знам, че харесваш моя стил на игра. Всичко е наред, Стефанос".

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Томахавките са заровени: Циципас се извини публично на Кирьос; Ник оправда поведението му Мирела Николова
Теми:  
atp | любопитно | Ник Кирьос | стефанос циципас

Коментари

Следвайте ни в Facebook