Борбена Томова надигра поставена тенисистка за пръв път в Шлема и продължава на Уимбълдън!

от в 20:17 на 05.07.2023
Калоян Соколов

Виктория Томова постигна своята трета победа в основната схема на Уимбълдън и първа в Големия шлем през сезона. Нашата сънародничка до този момент правеше много колеблив тревен сезон и имаше само един успех в досегашните си пет срещи, ала отново доказа колко много обича надпреварата в Лондон и заслужено се поздрави с дебютен триумф над поставена състезателка в "мейджър" състезание - 6:7(3) 6:3 6:3.

Световната номер 99 постигна забележителен обрат над двукратната WTA шампионка - Бернарда Пера. По този начин нашето момиче си гарантира сблъсък в следващия кръг с месната представителка Кейти Болтър, която съвсем наскоро се поздрави със спечелването на трофея в Нотингам.

Началото беше мечтано за Томова, която на бърза ръка поведе с 0:40 в откриващото подаване на своята съперничка, но не само не се възползва от възможностите си за пробив, а загуби следващите цели 9 разигравания, като така по-високоранкираната тенисистка поведе с 2:0 гейма.

Българката обаче се окопити по най-бързия възможен начин, постигайки моментален рибрейк и съвсем скоро имахме равенство в резултата. Последваха сравнително спокойни минути за сервиращите, в които все пак нашата родна представителка си създаваше повече шансове на ретур и напълно закономерно проби в 11-ия гейм за аванс от 6:5.

За съжаление, то първата ни ракета при дамите не съумя да затвори сета на собствено подаване и се стигна до тайбрек, в който Вики първа поведе с минибрейк, но след смяната на полетата загуби четири последователни разигравания, а с това и откриващата част.

Томова далеч не се обезкуражи и спечели комфортно дебютното си подаване във втората част, след което веднага реализира пробив, повеждайки с 2:0 гейма. По-високоранкираната състезателка веднага отговори на предизвикателството и изравни моментално резултата, като наглед отново беше поела контрол над събитията на корта.

Изведнъж Вики започна да варира много умело своите удари и създаваше сериозни проблеми на съперничката си със своите къси топки и подсечени форхенди, които почти не отскачаха и в крайна сметка родната ни представителка осъществи решителен брейк за преднина от 5:3, съвсем скоро след което имахме паритет в сетовете.

Българската тенисистка прехвърли силните си изяви и в дебютите минути на решителния сет, реализирайки светкавичен брейк, но отново не съумя да задържи за особено дълго време аванса си и всичко започна отначало при 2:2. Въпреки това, то категорично Томова изглеждаше много по-стабилната тенисистка и се възползваше от този факт, вкарвайки опонентката си в дълги разигравания, където 27-ата поставена обикновено допускаше непредизвикани грешки и първата ни ракета логично отново отмъкна подаването на фаворитката, а оттам насетне не погледна назад и се поздрави с една от най-големите си победи в кариерата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Борбена Томова надигра поставена тенисистка за пръв път в Шлема и продължава на Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
wta | бгтенис | Бернарда Пера | виктория томова | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook