Топ 10: Скандални личности и събития в тениса

от в 16:20 на 06.02.2016
Tennis.bg

Секс, наркотици и рокендрол. И още забранени стимуланти, черно тото, цветисти ругатни, заплахи за убийство и почти състояло се смъртоносно наръгване с нож.

Светът на тениса е видял от всичко това в малки или големи дози.

Винаги големите тенисисти са били бонвивани, а жените на границата между хетеро и хомо. От великия Илие Настасе, който обяви в книгата си, че е спал с 2500 жени, та чак до наши дни, когато неговите наследници са не по-малко привлекателни за по-красивата половина от света. Историята започва от поне век, но през 1983 г. се случи нещо немислимо. Какво е то?

Мартина Навратилова
През 1983 г. световната №1 в тениса Мартина Навратилова направи официално достояние своята хомосексуална ориентация. Сега това дори няма да бъде кой знае каква новина, но преди 33 години без съмнение Мартина постъпи изключително смело. И стана знаме и икона на гей движението. Но Мартина винаги е била смело момиче. През 1976 г. постъпи храбро, като напусна социалистическия рай на родината си Чехословакия и след няколко години придоби американско гражданство. И до ден днешен държи маса рекорди за победи и продължително стоене на първото място в ранглистата. Но остава завинаги първата, която каза - аз съм различна!

Борис Бекер
Историята на немската легенда Борис Бекер също носи сексуален привкус, но от доста по абсурден характер. Русият ангел на федералната република влетя през парадната врата на големия спорт. Не беше навършил още 18, когато снимките с шпиц фланелката и купата на „Уимбълдън" обиколиха света. Бекер спечели много победи на корта, но далеч по-добре се помни онази история с украинската манекенка и необмисления орален секс в тоалетната. Едва ли си е давал сметка колко скъпо ще му струва едно мимолетно удоволствие. И това го превърна в единствения мъж на света, от който жена е забременяла орално!

Стефан Едберг
Кощунствено е великият Стефан, или Щефан Едберг, да бъде наречен скандален. За разлика от неговия кумир Бьорн Борг, който имаше не малко светски похождения, Едберг бе единица мярка за скромност и ненатрапчиво присъствие. Спортсмен до мозъка на костите, Стефан трябваше да преживее възможно най-големия кошмар. Той стана неволен причинител на убийство. Изпратена от него топка удари съдията на столчето, събори го на земята, а по-късно човекът почина. Абсолютен шок и ужас, за който самият Едберг нямаше и най-малка вина. Инцидентът го вкара в дълга депресия, от която му трябваха години да излезе и отново да започне да побеждава на корта.

Джон МакЕнроу
Джон МакЕнроу не уби съдия, но винаги бе на една крачка от това да го стори. Култови са неговите изпълнения на корта, истински лавини от вулгарни и вербални нападения. Големият Джон чакаше най-малкия повод, за да изригне с цветисти ругатни, понякога това се случваше още след първото разиграване на мача. Едно е напълно сигурно, никой никога не може да повтори това, което правеше МакЕнроу. И което толкова много се харесваше на публиката, която и до ден днешен го боготвори. И сега, прехвърлил 60-те години, Джон продължава да води своята „война на Мърфи" с всички отговорни фактори в тениса.

Николай Давиденко
Руснакът Николай Давиденко не викаше и не крещеше на корта, обратно - бе изключително тихо и незабележимо момче. Толкова незабележим, че никой не видя как по едно време се озова на четвъртото място в световната ранглиста и остана там три пълни години. Играта му бе скучна и монотонна, но му носеше успехи. По някакъв негов си начин успяваше да достигне до победата. Впоследствие обаче се разбра, че е играл много мачове с фиксирани резултати. С други думи участвал е в черно тото. Например губил е от аутсайдери при огромни коефициенти или пък само е подарявал сетове от мача. Николай силно се обиди на тези слухове, но това сложи и краят на кариерата му.

Давид Налбандян
Аржентинецът Давид Налбандян разби цялата си бляскава кариера с едно необмислено действие. Това негово действие пък доказва нашата поговорка, че злото идва бързо, но много бавно си отива. В неговия случай стореното остана като грозно петно, очернило целия му уникален път на световна звезда. В мача от подгряващия „Уимбълдън" турнир в Куинс Давид жестоко изрита страничния съдия някъде под коляното. Ама с як шут, така че да не остане и капка съмнение за случайност. Мачът му с Марин Чилич бе прекратен на секундата, Налбандян дълго време се извиняваше на пострадалия, но вече бе много късно.

Мартина Хингис
Швейцарската номер едно Мартина Хингис стана много симпатична, докато й се носеше славата на мъжемелачка. През леглото й минаха доста знайни и незнайни герои, като например колегата й Радек Щепанек. Това обаче не й струваше нищо, дори я правеше още по-симпатична на публиката или поне мъжката част от нея. По нейно време играеха доста мъжкарани - като Линдзи Девънпорт например, и Мартина определено плакнеше окото. Но през 2007 г. я уличиха в употреба на кокаин и тя се превърна в нещо като Марадона на тениса. Изтърпя наказание и се върна, но вече не беше същата. Двете белгийки Жюстин Енен и Ким Клайстерс й бяха завзели пространството.

Серина Уилямс
Серина Уилямс е като доктор Джекил и мистър Хайд. В последно време умилява със спортсменското си държане на корта. Наскоро разцелува Ангелик Кербер при загубата си на финала в Мелбърн. По същия начин се отнесе и с Роберта Винчи на откритото първенство на Щатите. Но цялата й сегашна добронамереност се изпарява при спомена за това, което направи с клетата азиатска съдийка на линията на полуфиналния мач в Ню Йорк през 2009 г. Китайчето бе толкова ошашавено от пороя от обиди и заплахи на Серена, че отиде до главната съдийка, за да й съобщи, че е получила конкретна заплаха за убийство.

Мариано Пуерта
Аржентинецът Мариано Пуерта попада в тази класация поради две причини. Първата е, че получи осемгодишна дисквалификация за употреба на допинг през 2005 г. Втората причина е, че го хванаха с познатия ни у нас кленбутерол, препарат, който често създава големи грижи на български щангисти. Как този иначе дървен допинг е попаднал в играч от световна класа, остава пълна загадка. Но високо котиращият се финалист от „Ролан Гарос" го отнесе така, както никой преди и след това. Парадоксалното е, че Пуерта изтърпя чинно наказанието и се върна след 8 години. Доста остарял и далеч от това, което бе показвал в силните си сезони. И бързо изчезна отново.

Моника Селеш
Няма как тази класация да не завършим с Моника Селеш, която сега - на 42 години, удивително много прилича на канадската дива Селин Дион. Селеш влезе в аналите на спорта като първата спортистка, срещу която бе извършен терористичен акт. Това, което й се случи на турнира в Хамбург, предшестваше като тв ефект на живо срутването на кулите близнаци. Запалянко, който впоследствие се оказа циклофреничен фен на Щефи Граф, нахлу на корта и я наръга в гърба с нож по време на мача с Магдалена Малеева. Едва я спасиха. Две години и половина не игра след този шок, но се върна вече като американка и пак побеждаваше.

Източник: "24 часа"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Топ 10: Скандални личности и събития в тениса Tennis.bg
Теми:  
борис бекер | давид налбандян | джон макенроу | мариано пуерта | мартина навратилова | мартина хингис | моника селеш | николай давиденко | серина уилямс | скандали | стефан едберг | тенис | тенис легенди

Коментари





Следвайте ни в Facebook