Тотален крах: Корне разби шампионката Радукану и я изпрати извън топ 80 на света

от в 06:29 на 31.08.2022
Мартин Петков

Точно преди година Ема Радукану шокира целия свят на тениса, когато стартира участието си на US Open 2021 от квалификациите и извървя целия път до титлата, при това без да загуби сет нито в хода на триумфа си. Британката обаче от този момент насам така и не съумява да се справи с огромните очаквания към нея и всичкото напрежение, което ѝ бива оказвано посредством тях, но в крайна сметка не бива да забравяме, че тя е все още 19-годишна.

Тенис сезонът за тийнеджърката далеч не се разви по план и тя към момента не е достигнала полуфиналната фаза на нито един турнир след успеха си в Ню Йорк. Днес дойде и към този момент съдбоносният ден в кариерата на Радукану, която при старта на защитата на титлата си от Откритото първенство на САЩ имаше тежко изпитание в лицето на вечно непредсказуемата и световна номер 40 Ализе Корне, която по време на Уимбълдън прекрати серията от 37 поредни победи на първата в света Ига Швьонтек. Британката инкасира цели 29 непредизвикани грешки в хода на сблъсъка, което се оказа твърде много и французойката, която изглежда, че е орисана да бъде "черната овца" за най-добрите в спорта, детронира шампионката след точно 100 минути на корта - 6:3 6:3, осигурявайки си във втория етап на турнира да срещне световната номер 83 Катерина Синякова.

Ема откри двубоя по мечтан начин, като се поздрави с пробив още в дебютния подаване на съперничката, но впоследствие мерникът ѝ изневери собствен сервис и тя допусна рибрейк. В идните минути подаващите нямаха затруднения, ала това се оказа затишие пред буря, след като световната номер 40 порази началния удар на тийнейджърката и взе крехък аванс от 4:2. Радукану отговори подобаващо и измъкна навярно най-интригуващия гейм от началото на срещата, за да възстанови изгубеното, но Корне мигновено се позова на любимия си прийом в лицето на късата топка, с което си завоюва нужното предимство и реализира общо третия последователен брейк, доближавайки се само на сет от осъществяването на сензацията.

Силните мигове на корта за французойката продължиха и на старта на втората част, когато тя се облагодетелства от спада в представянето на световната номер 11 и отмъкна сервиса ѝ. Реакция от шампионката на случващото се най-сетне последва и тя стана крайно агресивна, като опитите ѝ за атака често завършваха с печеливш удар и скоро обърна статуквото на корта, повеждайки на свой ред с брейк аванс - 3:1. 

Корне обаче бързо съумя да преосмисли игровия си план, като все по-често започна да залага на късите топки, придружени с излизания на мрежата. Радукану освен че не намери противодействие срещу тактиката на 32-годишната си съперничка, то равнището ѝ претърпя пълен крах, докато световната номер 40 трупаше точка след точка в актива си, за да спечели пет поредни гейма, които я отведоха до крайния успех и свалянето на шампионката от трона. За Ема предстои не само да преглътне разочарованието на провала си, а и на факта, че се свлича до място около топ 80, в най-добрия случай, на световната ранглиста.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тотален крах: Корне разби шампионката Радукану и я изпрати извън топ 80 на света Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | ализе корне | ема радукану

Коментари





Следвайте ни в Facebook