Тотална доминация: Надал сломи Беретини и ще играе за 21-ва титла от Шлема!

от в 08:36 на 28.01.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал изнесе най-доброто си представяне от началото на сезона и не остави почти никакви шансове на Матео Беретини в техния сблъсък от полуфиналите на Аустрелиън Оупън. Рафа контролираше случващото се на корта от първата минута, което почти по никакъв начин не се промени в хода на срещата и манакорецът напълно заслужено се наложи с 6:3 6:2 3:6 6:3, за да се класира за общо петия си финал на Откритото първенство на Австралия. По този начин шестият поставен ще има възможност да спори за рекордна 21-ва титла от Големия шлем, а до нея го разделя единствено някой измежду Даниил Медведев и Стефанос Циципас, които ще се срещнат по-късно днес.

Надал стартира вихрено и проби още първия сервис гейм на своя опонент, след което затвърди с лекота предимството си, за да поведе с 3:0 гейма. Рафа поставяше съперниковия бекхенд под постоянен натиск и изчакваше подходящата топка за атака, а италианецът нямаше никакъв отговор на агресията в играта на испанеца и се задържаше в резултата единствено с помощта  на сервиса си. Същевременно световният номер седем не съумяваше да си създаде никакъв шанс на ретур и първата част отиде скоропостижно в актива на Матадора.

Втората част се развиваше още по-безпроблемно за испанеца, който отново спечели откриващите три гейма, но този път авансът му съдържаше двоен пробив. Беретини се опита да повиши агресията в играта си и показа мощта на своя форхенд, само че продължаваше да няма никакъв успех в по-дългите разигравания и 20-кратният шампион от Шлема се доближи на само един сет от класиране за финала в Мелбърн.

Третата част започна по-оптимистично за аутсайдера, защото той повиши процента си на първи сервис и успяваше да се задържа успешно в резултата. Постепенно Беретини се освободи от психологическото напрежение и действаше с все по-голямо вдъхновение, а публиката застана изцяло на негова страна, за да получи по-дълъг спектакъл. Нещата се развиваха равностойно до 3:3, когато форхендът на Надал го подведе на два пъти, докато този на италианеца възпроизведе феноменален минаващ удар в движение и изведнъж финалистът от Уимбълдън се оказа с брейк напред и затвори сета със сервис гейм на нула.

По-младият играч продължи да подобрява нивото си на тенис и затрудни опонента си още в откриващото му подаване за четвъртата част, ала ибериецът не се поддаде на напрежението и откри резултата в своя полза. Отговорът на римлянина беше светкавичен и далеч по-убедителен, като сякаш вече именно той показваше по-качествено сервиране и се забелязваше известно омекване в действията на Надал. Следващите минути се превърнаха в истинско мъчение за посрещачите, тъй като те рядко изобщо печелеха точки. Това се промени чак в деветия гейм, когато Матадора най-после се добра до шанс за пробив, но италианецът показа завидна устойчивост и спечели високотемпова размяна от 23 удара.

Бившият шампион обаче продължи да се бори с всички сили и в крайна сметка Беретини се пропука, а впоследствие испанецът показа характерното си хладнокръвие и доведе двубоя до успешен за себе си завършек.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тотална доминация: Надал сломи Беретини и ще играе за 21-ва титла от Шлема! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | матео беретини | Обзори | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook