Този път без колебания: Алкарас преодоля първия поставен тенисист на пътя си на Ролан Гарос!

от в 23:30 на 02.06.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас продължава уверено похода си към титлата на Ролан Гарос и защитата на първата си позиция в световната ранглиста, след като изнесе нов спектакъл на корта в Париж и си спечели билет за втората седмица на турнира. Испанецът, който вече в хода на клей сезона завоюва трофеите на родна земя в Барселона и в Мадрид, ни поднесе страхотен двубой на бъдещето между себе си и талантливия бивш полуфиналист от Уимбълдън - Денис Шаповалов, като предвид изпълнявания от двамата младежи игрови стил, то уинърите, събиращи овациите на публиката, изобилстваха.

Основната разлика обаче дойде до голяма степен от твърде рисковите на моменти действия на канадеца, който инкасира цели 39 непредизвикани грешки, и след като световният номер едно стабилизира играта си при единствения си спад в сблъсъка, то имаше комфорта да се поздрави с победата, дошла за 2 часа и 10 минути, в последователни сетове - 6:1 6:4 6:2. С успеха си топ поставеният в схемата гарантира мястото си сред най-добрите 16 във френската столица, където му предстои да срещне друг представител на следващата генерация в лицето на намиращия се в отлична форма Лоренцо Музети, от когото загуби на финала в Хамбург през миналия сезон при единствения им мач досега на ниво АТР и ще търси своя реванш.

Карлитос постави началото на двубоя с безупречен гейм на сервис, като мигновено концентрира изцяло вниманието си върху подаването на левичаря. Началният удар на канадеца му изневери още на самия старт, след като той направи типичната си двойна грешка, с която предостави брейкбол на топ поставения, и макар двамата състезатели, славещи се с афинитета си към атакуващия тенис, да предоставиха обилно количество впечатляващи отигравания на зрители по трибуните, то в крайна сметка неточностите от ракетата на Шаповалов преобладаваха във важните моменти и шампионът от Мадрид се поздрави с ранен пробив.

Алкарас от своя страна умело се възползва от придобития импулс в представянето си, като продължи да тормози световния номер 32 с марковите си къси топки, посредством които го привикваше в близост до мрежата, за да си отвори другата част от корта за завършващ удар. Именно в това русло протичаше срещата, като фаворитът скоропостижно дублира аванса си чрез втори пробив, а единствената утеха за бившия полуфиналист от Уимбълдън беше фактът, че отърва "геврека", спасявайки два сетбола, докато испанецът не се трогна от случилото се и на собствено подаване направи първата крачка по пътя към победата.

На старта на втората част Шаповалов пласира поредица от изящни волета, с които остави без отговор световния номер едно, за да отстои откриващото си подаване след отразен брейкбол, като мигновено постави под напрежение Карлитос с изобилие от страхотни комбинации в офанзивен план на ретур, водени от форхенда му, и испанецът трепна, забивайки топката в мрежата, с което пробивът за 26-ия поставен беше факт. Застанал на сервис в опит да затвърди преднината си, Шаповалов рухна изцяло, правейки умопомрачителните три двойни грешки, но впечатляващото за него в случая беше начинът, по който се събра психически след случилото си и реализирайки изключителни уинъри по правата, отново поднови водачеството, което подсигури от втория си опит - 4:1.

Допуснал да изгуби последователно на два пъти началния си удар, то товарът върху плещите на първата ракета на планетата беше голям, но именно в трудната ситуация шампионът от US Open се довери на това, което умее най-добре - да е активният тенисист на корта, като вдигна оборотите, с което притесни левичаря, който започна все по-необуздано да греши. Неточностите в представянето на канадеца заличиха всички добри мигове по-рано в сета, които ни предостави с играта си Шаповалов, като Алкарас усети, че е "влязъл в главата на противника си" и се възползва от психологическото си преимущество, за да възстанови ролята си на доминант на корта, печелейки пет поредни гейма, с което дублира водачеството си в отделните сетове.

Крахът за бившия полуфиналист от Уимбълдън в началото на третата част беше лесно забележим, като той видимо вече не изпитваше същата увереност в способностите си. Карлитос, за когото това беше първи мач от вечерната сесия на Ролан Гарос, намери начин да генерира нужната мощ в ударите си, въпреки че условията за игра бяха по-бавни, като подпомогнат от прекомерните грешки на световния номер 32, се сдоби с ранен пробив аванс. Оттам насетне топ поставеният в надпреварата нито за секунда не постави водачеството си под въпрос и продължи с течение на времето да развива печелившите комбинации в репертоара си, което доведе до втори брейк в актива му и той необезпокоявано сложи точка на спора в срещата, оползотворявайки втория си мачбол.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Този път без колебания: Алкарас преодоля първия поставен тенисист на пътя си на Ролан Гарос! Мартин Петков
Теми:  
atp | денис шаповалов | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook