Третата титла е все по-близо: Азаренка разгроми световната №3 и е 1/2-финалистка на АО!

от в 11:37 на 24.01.2023
Мирела Николова

Виктория Азаренка пази едни от най-приятните си спомени именно на Откритото първенство на Австралия, където триумфира в две последователни години през 2012-а и 2013-а година. Впоследствие изявите на беларуската представителка в Мелбърн бяха далеч от тези стандарти, като от 2016-а тя не бе достигала дори четвъртфиналната фаза на надпреварата. Това обаче се промени през настоящия сезон, когато бившата номер едно отново показва тенис от най-висока класа, за да си осигури място сред най-добрите четири в турнира.

В четвъртфиналната фаза Азаренка имаше изключително сериозно препятствие пред себе си в лицето на световната №3 Джесика Пегула, която бе в серия от 16 поредни спечелени сета. Днес обаче тя бе изцяло надиграна, тъй като Вика наложи изключително високо темпо на игра от първата до последната точка в срещата, оказало се непосилно за американката, и така победата отиде в сметката на 24-тата в света, триумфирала в мача след безапелационното 6:4 6:1. В битката за място на финала бившата шампионка ще се изправи срещу друга носителка на трофей от Шлема в лицето на Елена Рибакина.

Двубоят стартира с изявено премиущество от страна на беларуската състезателка, която стоеше здраво стъпила на основната линия, бидейки крайно агресивна в изявите си. Макар Пегула често да правеше опити да вземе инициативата, то двукратната шампионка в турнира бързо парираше атаките ѝ и предприемаше контраофанзива, благодарение на което се оттегли на първата почивка с ранен аванс от 3:0. Впоследствие тя продължи да доминира на корта и макар да бе пробита, докато сервираше за сета, то веднага след това осъществи нов брейк, с който излезе напред в общия резултат.

Във втората част Азаренка бе още по-категорична в изявите си и превъзхождаше по-високоранкираната си противничка по всеки един показател. На старта на сета двете си размениха по един пробив, след което обаче бившата водачка в световната ранглиста пое нещата изцяло в свои ръце и с всяка следваща минута все повече обезкуражаваше опонентката си. Пегула изглеждаше напълно безпомощна срещу изключителната продукция от страна на Вика, която влезе в серия от четири поредни гейма и скоропостижно затвори мача в своя полза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Третата титла е все по-близо: Азаренка разгроми световната №3 и е 1/2-финалистка на АО! Мирела Николова
Теми:  
wta | Аустрелиън Оупън 2023 | виктория азаренка | джесика пегула | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook