Трудно начало, но отличен финал: Квитова оцеля срещу квалификантка и е 1/4-финалистка в Маями

от в 01:56 на 28.03.2023
Владислав Риждов

Петра Квитова се наслаждава на добри последни няколко седмици, след като не се представяше чак толкова убедително в началото на годината. По време на турнира в Индиан Уелс обаче шампионката от Уимбълдън достигна до четвъртфиналната фаза, а сега това тя стори и на втория пореден Мастърс на американска територия - този в Маями. Квитова постигна две безапелационни победи, срещу младата си сънародничка Линда Носкаова и срещу Донна Векич, а следващото й препядствие се казваше Варвара Грачева. Рускинята, която стартира участието си от пресявките, а след това елиминира Онс Жабер, все още не бе губила сет в надпреварата, и въпреки че показа, че победата срещу световната номер 5 не е била плод на случайността, по-големият опит на Квитова се оказа решаващ, за да може в крайна сметка тя да излезе като победител от сблъсъка им - 7:5 7:6(5).

С повече брак в отиграванията си започна поставената под номер 15, което даде възможност на Грачева първа да поеме лидерството в сета. Въпреки колебанията обаче, от които бе обзета, опитната чехкиня не позволи да бъде пробита и отрази открилите се пред нейната съперничка четири шанса за брейк. Равенството в геймовете продължи да властва, а с всеки изминал гейм изглеждаше сякаш световната номер 12 постепенно намира верния ритъм. Бившата втора ракета на света спечели осем поредни точки на собствено подаване, преди в самия край да се озове в комфортна позиция, изработвайки си две точки за пробив. Първата от тях бе отразена, но втория опит бе материализиран и впоследствие Квитова се оттегли с аванс в общия резултат макар отново да ѝ се наложи да се справи с опасността от това да предаде сервиса си.

Въпреки неприятния завършек на дебютния сет, 54-тата в света не наведе глава нито за миг, дори напротив. Грачева стартира уверено, което в комбинация с грешки от страна на левичарката, направи аванса си 3:0 само за няколко минути. Ситуацията за по-високоранкираната от двете пък съвсем не се подобряваше, като тя бе изправена пред това да изостане още повече в резултата. Чешката състезателка обаче запази концентрация и суъмя да стабилизира представянето си, а както се случи и в откриващата част, двукратната шампионка от Шлема намери път обратно в срещата, заличавайки пасива си - 5:5. До края двете взеха оставащите си подавания, което означавае, че ще наблюдаваме тайбрек. Той започна мечтано за фаворитката, която записа срещу името си пет от първите шест точки. Последва нов спад от нейна страна, от което Грачева се възползва, за да изравни до 5:5 и максимално да увеличи интригата, но опитът на 33-годишната чехкиня си каза думата в решаващите моменти, изпращайки я сред осемте най-добри в турнира.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Трудно начало, но отличен финал: Квитова оцеля срещу квалификантка и е 1/4-финалистка в Маями Владислав Риждов
Теми:  
wta | варвара грачева | мастърс маями | обзор | петра квитова

Коментари





Следвайте ни в Facebook