Цветана Пиронкова срещу Дария Касаткина - анализи, очаквания и коефициенти

от в 08:49 на 30.08.2021
Калоян Соколов

Цветана Пиронкова се завърна неочаквано на тенис корта след повече от тригодишна пауза, а това се случи точно на миналия US Open, където пловдивчанката смая света на тениса с достигането си до четвъртфиналите. Оттогава обаче изявите на Цвети далеч не са толкова убедителни и родната ни представителка няма нито един изигран двубой от Уимбълдън насам, което прави нейната форма пълна енигма. Препятствието пред нея пък ще бъде повече от сериозно, защото ще премери сили с Дария Касаткина, която вече има две титли през сезона и се завръща към най-добрите си времена, а нека заедно да поразсъждаваме как пловдивчанката би могла да сътвори изненадата.

Какво да очакваме от Дария Касаткина?

Рускинята е на 24-годишна възраст, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. До момента е завоювала 4 титли през кариерата си, а през 2021-а прави невероятно завръщане, след като бе изпаднала от първите 70, докато към момента се намира под номер 26 и има внушителните 33 победи от месец февруари насам.

Касаткина е бивша членка на топ 10 и бе считана за една от най-талантливите тенисистки от новата генерация, пробивайки на изключително ранна възраст в Тура. Тя е достигала до втората седмица на 3 от 4-те надпревари от Големия шлем и определя червената настилка за любимата си такава. Дария притежава много разнообразен тенис репертоар и надиграва съперничките си с тактика, а не с груба сила, което със сигурност е обща черта между нея и нашата първа ракета.

26-тата в света използва солидно количество топспин при форхендите си, често прибягва до сечени бекхенди и вкарва редовно силно странично въртене в началния си удар. Цялата тази вариация кара част от тенис съсловието да я определя за женската версия на Роджър Федерер. Рускинята е особена опасна на по-бавните покрития, защото се придвижва отлично и може да създава невероятни ъгли от всяка една позиция на игрището, макар че и силовите изпълнения също не са чужди за нея.

Как може да се противопостави Цветана Пиронкова?

Пиронкова има предимството, че също е една от тенисистките с нестандартен стил на игра и може да изненада съперничката си с нестандартен подбор на удари. Родната ни представителка не е от състезателките, които биха влезли в режим на самоунищожение и по никакъв начин няма да се подведе по чуждото темпо, така че едно от основните предимства на Касаткина бива изцяло елиминирано.

Цвети може да заема с една идея по-отбранителна позиция, тъй като поставената под номер 25 не обича да задава темпото и не е особено опасна, когато владее инициативата. Българката е длъжна да подлага под постоянен натиск противниковия бекхенд и може да опита да влиза в подобни размени по диагонала, в които безспорно би имала сериозно предимство.

Високоповдигнатите топки са друг вариант, чрез който нашето момиче би могло да накъса ритъма и да подлъже рускинята да заложи на атаката, провокирайки високо брой непредизвикани грешки от ракетата ѝ. Най-важното за миналогодишната четвъртфиналистка остава задачата да остане непредсказуема и да се опази от това да бъде разгадана, което ще бъде пагубно.

Очаквания

Наглед превесът е сериозно на страната на Дария Касаткина, но просто няма как да отпишем Пиронкова, връщайки се към случилото се в предходното издание на турнира. Нашата сънародничка е надиграла убедително днешната си опонентка в единствената им предходна среща, която се провежда точно на твърди кортове в Северна Америка и определено разполага с нужния потенциал да надделее над Касаткина в нейната игра.

Букмейкърите обаче категорично заемат страната на по-високоранкираната, предлагайки ставка от 1.25 за неин краен успех, а шансовете на Пиронкова се котират на 4.00, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като за нас остава да се надяваме този път случаят да е точно такъв и първата ни ракета да ни зарадва с победа, като сблъсъкът отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Цветана Пиронкова срещу Дария Касаткина - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
us open | wta | Анализ | анализи и истории | бгтенис | дария касаткина | превюта | цветана пиронкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook