Цветана Пиронкова срещу Маргарита Гаспарян - анализи, очаквания и коефициенти

от в 17:00 на 12.01.2021
Калоян Соколов

Цветана Пиронкова откри сезона си с две чудесни победи в откриващите кръгове на квалификациите за Откритото първенство на Австралия, а сега на Цвети предстои среща за влизане в основната схема на надпреварата. Нейна съперничка ще бъде 14-тата поставена в пресявките Маргарита Гаспарян. Рускинята до момента също може да се похвали с отлични изяви в хода на седмицата и двубоят се очертава да бъде изключително интересен и оспорван, а нека заедно да поразсъждаваме как българката би могла да се поздрави с успех.

Какво да очакваме от Маргарита Гаспарян?

Московчанката е на 26 години и е висока 183 сантиметра. Играе бекхенд с една ръка и е спечелила две титли от календара на WTA, като е достигала до номер 41 в световната ранглиста. Нейната кариера е съпътствана от 3 операции на коляното, но сега бавно и сигурно се завръща към най-добрата си игра и е готова да атакува място в Мелбърн, където в миналото е била част от осминафиналите.

Именно Аустрелиън Оупън е любимата надпревара на рускинята, която определя сервиса за свой любим удар, а освен това харесва наравно форхенда и бекхенда си. Тези факти могат да ни подскажат, че Гаспарян притежава балансирана игра и няма ясно изразени слабости. Тя обича да диктува играта, пласирайки топката с максимална дълбочина, като ускорява темпото при първа възможност.

Когато световната номер 125 има ден, то задачата да бъде победена, става трудно постижима, но проблемите с постоянството винаги са я съпътствали. Прекомерният риск невинаги е бил добър съветник на рускинята и тя до голяма степен е тенисистка на сериите, като понякога може да надиграе почти всяка една от най-елитните състезателки, само че напълно съществува вероятността да допусне малкоочаквано поражение от непретенциозна съперничка.

Как може да се противопостави Цветана Пиронкова?

Цвети е далеч по-опитната и уравновесена състезателка от двете. Българката има много по-рационален тактически подход, който определено ще бъде от полза, защото константното представяне може да се окаже ключово, имайки предвид огромните амплитуди в представянето на нейната опонентка. Пиронкова трябва да бъде търпелива и да удължава разиграванията от дъното на корта, тъй като Гаспарян далеч не е сред търпеливите състезателки и подобно русло на мача би било в полза на родната ни представителка.

Такъв развой би изнервил рускинята, а сечените форхенди на първата ни ракета определено могат да са чудесен прийом, който да разбие ритъма на праволинейната й противничка. Пловдивчанката обаче не трябва да бъде прекалено пасивна, защото тогава ще позволи на поставената под номер 14 да навлезе навътре в пределите на корта, където се чувства най-сигурна и става извънредно опасна. 

За Цвети ще бъде важно да успее да намери баланса между агресия и защита, да бъде търпелива и готова да контрира при възможност с отличния си обратен удар. Едно евентуално силно начало ще е в голям плюс за българката, защото Гаспарян винаги се е влияела до голяма степен от това как влиза в сблъсъка и ранното неблагоприятно развитие определено би я разколебало.

Прогнози и коефициенти:

Моите лични очаквания са за един много оспорван двубой, но няма как да не дам предимство на Пиронкова, която през миналия сезон постигна победи над далеч по-именити съпернички, и то без никаква състезателна практика. Рутината в такива срещи също ще е от полза на първата ни ракета и тя определено има много повече варианти, с които да се измъкне от тежка ситуация в сравнение със своята противничка.

Букмейкърите също дават солидно предимство на българката, чиито шансове за победа са оценени на 1.22, докато ставката на рускинята се е застопорила на 4.00 към този момент. Разбира се, предварителните прогнози рядко са значим критерий за изхода на дадена среща, така че за нас остава да подкрепяме Цветана Пиронкова и тя да се завърне в Мелбърн за пръв път от 4 години насам, а двубоя ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Цветана Пиронкова срещу Маргарита Гаспарян - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
australian open | wta | Анализи | Превю | цветана пиронкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook