Тъжен край за Корда: Контузия го спря на Аустрелиън Оупън и прати Хачанов в 1/2-финалите

от в 07:54 на 24.01.2023
Мартин Петков

Карен Хачанов в хода на почти цялата си кариера често бива изваждан от уравнението, когато се заговори за най-добрите руски състезатели в Тура, след като погледите на почитателите на тениса почти неизменно биват приковани от Даниил Медведев и Андрей Рубльов. Същевременно обаче в кариерата на 26-годишния руснак можем да открием титла от сериите "Мастърс 1000", сребърен олимпийски медал от Токио, както и достигане на минимум четвъртфинал на всяка една от надпреварите от Големия шлем, последният от които дойде през настоящата седмица на Откритото първенство на Австралия.

Хачанов в последния "мейджър" турнир за предишния сезон поднесе една от сензациите, когато в Ню Йорк надигра Ник Кирьос и по този начин се класира за дебютния си полуфинал в състезанието от подобен ранг, докато през днешния ден във фазата на топ 8 в Мелбърн срещна един от най-големите таланти на следващата генерация и син на шампиона от АО 1998 Петер Корда - Себастиан Корда. Сблъсъкът ни предостави крайно заплетен и интригуващ първи сет, ала впоследствие физически дискомфорт в играещата дясна ръка на младежа не му позволи да е напълно конкурентноспособен и олимпийският вицешампион се поздрави с победата след час и 50 минути на "Rod Laver Arena" - 7:6(5) 6:3 3:0 и отказване. С този си триумф световният номер 20 се класира за своя втори, при това пореден, полуфинал в надпреварите от Големия шлем, където в спор за място в мача за отличието ще срещне един измежду Стефанос Циципас и сензацията на турнира Иржи Лехечка.

В началото на двубоя ясно си личеше допълнителното напрежение, което стои върху плещите на младия американец, който безспорно играеше най-големия мач в кариерата си досега, но както се е доказало стотици пъти във времето, притеснението никога не е добър пътеводител и под знака на прекомерния брой неточности от ракетата му, то олимпийският вицешампион се възползва отлично и още при първата почивка в мача имаше комфортен аванс пробив. Постепенно страстите на корта утихнаха, докато руснакът сервираше все така безупречно и достигна възможност да подава за спечелването на частта, ала тогава ръката му видимо трепна, при което световният номер 31 усети, че е настъпил моментът му и без излишни колебания възстанови паритета, предизвиквайки изиграването на тайбрек. В него проследихме скоростна размяна на минипробиви в първите четири точки, но оттам насетне Хачанов направи следващата крачка в правилната посока и с изящен бекхенд уинър по правата записа откриващия сет срещу името си.

Във втората част американецът все по-често започна да отстъпва пред съперника във високо темповите размени от основната линия, с което на два пъти дори беше изправен пред угрозата да инкасира пробив, но все пак намери пробойни в ретура на световния номер 20 и оцеля. В даден момент се създаде убеждението, че Корда видимо е загърбил проблемите си от старта на сета, но болка в областта на дясната китка му попречи да бъде напълно конкурентноспособен и той предаде сервиса си от ситуация 40:0 след пет поредни грешки. Впоследствие настъпи преломният момент, след като Хачанов трябваше да демонстрира здрави нерви, за да затвърди взетото преимущество, като силно подпомогнат от верния си съюзник в лицето на началния удар отрази два брейкбола и броени минути по-късно за втори път причисли към актива си сервиса на младежа, с което дублира преднината си в общия резултат и се доближи на една ръка разстояние от място на полуфиналите.

С настъпването на третата част вече повече от ясно си личеше, че травмата на Себи напълно го лишава от възможността да направи удар без да почувства болка и след като руснакът спечели 12 от общо 13 разиграни точки, то Корда взе резонното решение да се откаже в опит да предотврати влошаване на контузията си и изпрати олимпийският вицешампион на полуфиналите в Мелбърн.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тъжен край за Корда: Контузия го спря на Аустрелиън Оупън и прати Хачанов в 1/2-финалите Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | карен хачанов | себастиан корда

Коментари





Следвайте ни в Facebook