United Cup - формат, участващи състезатели, точкуване и всичко, което трябва да знаете

от в 13:19 на 26.12.2022
Мирела Николова

Една от най-очакваните надпревари през този месец, която ще постави началото на новия сезон, е новосъздаденият отборен турнир United Cup, който ще бъде от смесен характер и ще наподобява несъществуващите вече ATP Cup и Hopman Cup. В състезанието ще можем да наблюдаваме и отбора на България, който получи възможност за изява благодарение на позицията на Григор Димитров в световната ранглиста. Освен него в тима ни са включени още Виктория Томова, Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Изабелла Шиникова, Адриан Андреев и Гергана Топалова, които вече са на австралийска земя и днес проведоха първата си тренировка. Надпреварата ще стартира на 29 декември и ще продължи до 8 януари, а ето и какво е най-важното, което трябва да знаете преди дебютното издание на събитието:

Къде ще се проведе United Cup и кои са държавите участнички? - Домакини на срещите от груповата фаза ще бъдат Бризбейн, Пърт и Сидни, докато полуфиналите и финалът ще бъдат изиграни в Сидни. Мачовете на родните ни тенисисти, които попаднаха в група А заедно с Гърция и Белгия, ще бъдат изиграни в Пърт, като там ще се състоят и срещите с участието на тимовете в група F - Франция, Хърватия и Аржентина. Бризбейн ще приеме двубоите от група В, където са Полша, Швейцария и Казахстан, както и тези от група Е, където фигурират Италия, Бразилия и Норвегия. В Сидни пък ще се изиграят мачовете с участието на САЩ, Германия и Чехия (група С), както и Испания, Австралия и Великобритания (група D).

Кои са големите имена, които ще вземат участие в турнира? - Сред тенисистите, които ще се включат в турнира, са Рафаел Надал, Стефанос Циципас, Матео Беретини, Каспър Рууд, Ник Кирьос, Хуберт Хуркач, Александър Зверев, Давид Гофен, Франсис Тиафо, Стан Вавринка и Тейлър Фриц, докато някои от най-разпознаваемите имена при жените са Ига Швьонтек, Паула бадоса, Каролин Гарсия, Мария Сакари, Айла Томлянович, Белинда Бенчич и Джесика Пегула. Пълен списък с отделните състезатели, които ще се включат в надпреварата, можете да разгледате тук.

Какъв е форматът на състезанието? - Трите града (Бризбейн, Пърт и Сидни) ще приемат по 2 групи от по 3 страни (общо 6 групи в целия турнир), като държавите в една и съща група ще играят на принципа "всеки срещу всеки". Един сблъсък ще включва два мъжки и два женски мача на сингъл, като ще завърши с двубой на смесени двойки. Двубоите поединично ще противопоставят едни срещу други първите и вторите ракети на двете страни, докато участниците в срещата на двойки ще бъдат определени в деня на мача. За победител в двубоя между две страни се счита държавата, която достигне до три успеха.

Победителите от двете групи във всеки от трите града ще играят мач помежду си, за да определят трите държави, които ще се класират директно за полуфиналите, а последното четвърто място в полуфиналната фаза ще бъде заето от най-добрепредставилия се тим в плейофите.

Колко точки ще се присъждат на победителите? - Точките, които ще бъдат присъждани, са в зависимост от заеманата от противника позиция в световната ранглиста. Колкото по-нискокласиран е съперникът, толкова по-малко точки ще получи победителят от двубоя. Например, ако в груповата фаза един играч надделее над представител на топ 10, то той ще прибави 55 точки към актива си, но ако опонентът е между №51 и №100 в ранглистата, то победителят ще вземе 25 точки. Максималният брой точки, който може да бъде спечелен в хода на целия турнир, е 500. 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
United Cup - формат, участващи състезатели, точкуване и всичко, което трябва да знаете Мирела Николова
Теми:  
atp | united cup | wta | адриан андреев | александър лазаров | бгтенис | виктория томова | гергана топалова | григор димитров | димитър кузманов | изабелла шиникова

Коментари





Следвайте ни в Facebook