US Open 2018 - 50 години магия и спомени (видео)

от в 12:53 на 27.08.2018
Георги Христов

В днешната дигитална епоха казината загубиха немалка част от своята популярност. Богатите и известните все по-рядко се изправят лице в лице край масите в изисканите клубове, където освен „играта на късмета“ се разиграват и други игри, които биха могли да поставят началото на грандиозни проекти с огромна обществена значимост. За щастие на тениса не такъв е бил случаят в края на XIX век, когато тогавашният елит на Ню Йорк поставя началото на турнир, който почти 140 години по-късно все още е една от най-популярните спортни надпревари в света.

В един топъл августовски ден през 1881 г. на тревните кортове на казиното в Нюпорт, Роуд Айлънд, се провежда първият американски шампионат по тенис, до който са допуснати единствено членове на националната асоциация. Турнирът се радва на голям интерес, а на финала един срещу друг се изправят американецът Ричард Сиърс и Уилям Глин (Вбр). Срещата е от огромно значение за престижа на все още прохождащия американски тенис, тъй като Глин е представител на страната, дала спорта на света и провеждаща най-престижния турнир - Уимбълдън. Домакините празнуват, след като Сиърс триумфира с 6:0, 6:3, 6:2. Тази титла се оказва първата от неговите 7 поредни в състезанието - постижение, което до днес остава неподобрено както в аматьорската, така и в Откритата ера на тениса.

През 1887 г. надпреварата за пръв път се провежда извън Ню Йорк - в крикет клуба на Филаделфия. Именно тогава се състои и първият женски турнир, спечелен от Елън Хензъл. Проблемът с локацията обаче става все по-сериозен през следващите години. През 1915 г. група от 100 играчи настоява шампионатът да е в района на Ню Йорк, тъй като повечето клубове в САЩ се намират именно там. Друга група от играчи, сред които 8 бивши национални шампиони, е твърдо против. След гласуване е решено турнирът да бъде преместен във Филаделфия. US Open през 1922 г. е прочут с това, че на него за пръв път е представена схемата с поставени и непоставени, чиято цел е фаворитите да се срещат на възможно най-късен етап. Шампионатът се завръща в района на Голямата ябълка през 1924 г. с издигането на 14-хилядния стадион в предградието Форест Хилс.

През 1968 г. настъпва явлението, което специалистите наричат „Преди и след Христа на тениса“ - началото на Откритата ера. От този момент професионални играчи също могат да участват в Големия шлем, което драстично повишава техните престиж и популярност. В т. нар. комбиниран US Орел участват 96 мъже и 63 жени, а наградният фонд е 100 000 долара - най-високият в тениса до този момент. При мъжете печели легендарният Артър Аш, а при жените - Вирджиния Уейд, която на финала изненадва фаворитката Били Джийн Кинг.

През 1970 г. US Open става първият турнир от Шлема, който въвежда тайбрек при резултат 6:6 гейма. Три години по-късно е и първият, в който на шампионите при мъжете и жените е присъдена една и съща сума - Джон Нюкъмб и Маргарет Корт прибират по $25 000. През 1975 г. US Орел става пионер в още едно отношение - за сефте на Голям шлем се играят мачове на изкуствено осветление.

От 1978 г. турнирът се мести от Форест Хилс в доста по-големия национален тенис център “Флашинг Медоус“ в Куинс.

Настилката се променя от клей, каквато е била през последните 3 г., на твърда. Промяната означава, че US Open се е провеждал и на трите възможни настилки. Единственият мъж, който е печелил титлата на всяка от тях, е Джими Конърс. А единствената жена, триумфирала на повече от една настилка, е Крис Евърт (клей и твърди кортове).

Успехите на Конърс са белязани от едно от най-горещите съперничества - с Джон МакЕнроу. В периода 1978-1984 г. шампион неизменно е някой от двамата и те печелят общо 9 титли - 5 за Конърс и 4 за Макенроу. Победите на Големия Мак са подсладени допълнително от факта, че в 3 от тези 4 финала той надвива най-големите си съперници Бьорн Борг и Иван Лендъл. След загубата от МакЕнроу през 1984 г. Лендъл също записва името си със златни букви, вдигайки три поредни купи.

Америка скоро дочаква своя нов герой и неговото име е Пийт Сампрас, който триумфира 4 пъти между 1990-1996 г., а през 2002 го прави отново, изравнявайки се с Конърс на върха по този показател. Едноличното американско господство обаче няма да продължи дълго. През 2004 г. Роджър Федерер грабва първата от своите 5 поредни титли - нещо невиждано досега в Откритата ера. Рафаел Надал и Новак Джокович също натрупват приятни спомени от Ню Йорк. Рафа е трикратен шампион и тази година ще защитава трофея, а сърбинът спечели два финала, сломявайки именно Надал и Федерер.

В женския турнир също има рекорди, които очакват да бъдат подобрени. През 2014 г. Серина Уилямс взе US Open за 6-и път, изравнявайки Крис Евърт и оставяйки зад себе си друга легенда - Щефи Граф. Друго постижение на Евърт още дълго ще остане недостижимо - нейните 4 поредни титли в Откритата ера. Жените на US Open получиха голямо признание през 2006 г., когато Националният тенис център бе преименуван на „Били Джийн Кинг“ - 4-кратна-та шампионка, известна със своята дълга и трудна борба за равните права в спорта.

Междувременно US Open продължава да защитава реномето си на най-иновативния и прогресивен Голям шлем. През 1997 г. е открит централният корт „Артър Аш“, чиито 22 547 места го правят най-големият в света, „Луис Армстронг“, който е построен за Международното изложение в Ню Йорк през 1964 г. и е централният корт на US Open от 1978 до 1996 г., придобива статут на №2.

Огромният капацитет на кортовете помага на US Open да се превърне в най-посещавания турнир от Шлема. В последните 12 г. мачовете са били наблюдавани на живо от над 9 млн. зрители.

US Open 2006 е един от най-важните турнири в историята, тъй като е първият за Шлема, в който се използва технологията „Ястребово око“. Системата е създадена вследствие на противоречивия 1/4-финал на турнира през 2004 г. между Серина Уилямс и Дженифър Каприати, когато в няколко важни ситуации точките около линията са отсъдени във вреда на Уилямс. През 2011 г. е открит знаменитият корт номер 17, известен като „Ямата“ заради това, че е вкопан в земята. Той е с 3000 места и е оборудван с екрани и електронни сензори на линиите, сигнализиращи кога играч има право да поиска „Ястребово око“.

От финансова гледна точка турнирът също издига нещата на друго ниво. След като миналата година това стана първият, разпределящ над $50 млн., за този сезон сумата се увеличава до 53 млн. само за 5 г. За шампионите на сингъл са предвидени умопомрачителните $3,8 млн., а само за участието си в I кръг Григор Димитров има гарантирани $54 000.

Със своите традиции, мащаб и амбиции турнирът непрестанно показва защо е едно от най-очакваните спортни събития не само в тениса, но и в спорта изобщо. Тази година, освен че тържествено ще бъде отбелязана 50-годишнината на Новата ера, залозите за титли отново ще бъдат огромни. Федерер, Надал и Джокович напомниха за най-добрите си дни, спечелвайки по една титла от Големия шлем от началото на годината и трофей от US Open ще даде на притежателя си сериозен аргумент в спора за званието„най-великият за всички времена“.

При жените ситуацията е подобна, като Каролина Вожняцки, Симона Халеп и Ангелик Кербер ще се борят за втора купа от Шлема за 2018, но в епохата в женския тенис, която много специалисти наричат „най-непредсказуемата от десетилетия насам“, никой не може да бъде сигурен в нищо. Единственото сигурно е едно - от днес до 9 септември Ню Йорк няма да спи.

Източник: "Телеграф"

ИГРАЙ И СПЕЧЕЛИ С TENNIS.BG И HEAD ПО ВРЕМЕ НА US OPEN!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
US Open 2018 - 50 години магия и спомени (видео) Георги Христов
Теми:  
us open | открито първенство на сащ | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook