В 5-часова драма на АО: Оже-Алиасим съкруши Тийм и триумфира в мача на турнира до момента!

от в 16:23 на 15.01.2024
Мартин Петков

Феликс Оже-Алиасим и Доминик Тийм безспорно ми предоставиха най-вълнуващия мач на старта на Откритото първенство на Австралия, като в ролята на победител от петсетовата епика излезе по-младият от двамата тенисисти. Канадецът и бившият финалист в турнира, които оформиха един от най-интригуващите двубои в първия кръг от надпреварата, надминаха всички очаквания за шоу във вечерната сесия на "Маргарет Корт Арена", като в своеобразната гладиаторска битка 27-ият поставен засвидетелства по-здрави нерви във важните моменти и триумфира със сладката победа, прекарвайки 4 часа и 59 минути на корта - 6:3 7:5 6:7(5) 5:7 6:3.

По този начин доскорошният представител на световния топ 10 подпечата класирането си за втория етап на състезанието, където задачата му изглежда значително по-лека, предвид факта че ще срещне квалификанта Юго Грение.

Стартът на сблъсъка ясно ни загатна какво можем да очакваме в хода на двубоя между двамата силно реномирани тенисисти, всеки от които имаше удоволствието да разчита на силните страни в играта си, като ставахме свидетели на висококачествена продукция. Същевременно сервиращите до голяма степен задаваха тенденциите в срещата, като контролираха събитията посредством страхотните си първи подавания, преди в това русло да бъдем отведени до фундаменталния девети гейм, когато защитата на австриеца се пречупи под натиска на Оже-Алиасим, който демонстрира отличен прочит на действията на противника си, за да реализира ключов пробив, извел го до успеха в дебютния сет.

В началото на втората част световният номер 30 стори всичко по силите си да продължи своя устрем, като демонстрираше повече от превъзходно ниво по отношение на офанзивните си акции, чрез които непрестанно държеше "на тръни" противника и това се оказа от решаващо значение за него по пътя към осъществяването на ранен пробив, дошъл в маратонски гейм. Ответната реакция на Тийм обаче далеч не отстъпваше откъм класа, след като бившият финалист в надпреварата започна да предприема все по-агресивни действия при размените от основната линия и неведнъж порази целта със свръхзвукови уинъри, което го изведе до светкавичен рибрейк, както и възможност на свой ред да се откъсне напред в статуквото.

От своя страна, канадецът не остана безучастен към случващото се и онагледи страхотния начален удар, с който разполага, за да се измъкне от неблагоприятната ситуация, като впоследствие в поливалентния 11-и гейм получи огромен "подарък" от някогашния номер три, който инкасира поредица от немислими неточности със своя форхенд и предаде подаването си в актива на по-високоранкирания тенисист, за когото се оказа въпрос на формалност да дублира водачеството си в двубоя.

Третият сет извади на показ навярно най-доброто от сервиращите, като те разполагаха с пълната доминация и макар в даден момент бившият шампион от US Open да бе застрашен от загубата на подаването си, когато в деветия гейм Оже-Алиасим достигна скрит мачбол, то световният номер 30 пропусна да оползотвори възможността си и бяхме отведени до тайбрек. В него драмата не липсваше и макар Тийм първоначално да поведе с ранен минипробив, то броени минути по-късно канадецът пласира два невероятни ретура, вторият от които се превърна директно в уинър, което го изведе напред в статуквото с 5:2 точки. Оттам насетне започнаха и проблемите за Феликс, който направи двойна грешка, която го разконцентрира и впоследствие той пропусна рутинен форхенд от центъра на корта, за да станем свидетели на обрат и сет в полза на някогашния номер три, за когото това послужи като огромно вдъхновение да търси сътворяването на "пълен ремонт".

Началото на четвъртата част се оказа изпълнено с въпросителни за канадеца, който макар и да поведе с 40:15 в първото си подаване, то инкасира серия от лековати неточности, които му "изядоха главата" и станахме свидетели на брейк в актива на непоставения състезател. Оттам насетне австриецът изцяло разполагаше с инициативата на корта и комфортно поддържаше преднината си в резултата, докато не му се наложи да сервира за изпращането на мача в заключителната му фаза, когато първоначално сбърка от наглед рутинни позиции, преди впоследствие Оже-Алиасим да изпълни последователно два прехвърлящи удари, влизащи в категорията с "нереални", за да навакса пасива си в последния възможен момент - 5:5.

Стореното обаче далеч нямаше очакваното въздействие върху представянето на канадеца, който мигновено се сгромоляса на начален удар и допусна поредните си непредизвикани неточности, довели до светкавичен рибрейк в актива на световния номер 92, а броени минути по-късно и до възстановяването на общия резултат в съревнованието, при това 4 часа и 12 минути след старта на сблъсъка. 

Импулсът в играта на Доминатора ясно си пролича още в началните минути на решителната пета част, когато той засвидетелства върховото качество на бекхенда си в атакуващ план и си осигури два брейкбола, но поставен под напрежение, канадецът не трепна и отстоя своето, благодарение на вездесъщия си сервис. Това се превърна и в повратната точка на сблъсъка за Феликс, който получи сериозна доза вдъхновение от случилото се, като намери правилния подход в представянето си на ретур и реализира поредната си канонада от бомбастични форхенди, за да осъществи изключително важен пробив, извел го напред в резултата с 3:0. В остатъка от срещата Оже-Алиасим избра да се фокусира единствено върху представянето си на собствено подаване, като това му решение се ознаменува с успех, предвид факта че той нито за секунда не допусна пробойни при началния си удар и триумфира с една от най-сладките победи в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 5-часова драма на АО: Оже-Алиасим съкруши Тийм и триумфира в мача на турнира до момента! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | доминик тийм | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook