В 5-сетова битка: Шампионът от Sofia Open "върза геврек" и сътвори обрат над Вавринка!

от в 08:11 на 15.01.2024
Мартин Петков

Шампионът от 2014-а година в Мелбърн - Стан Вавринка, приключи тазгодишното си участие на Аустрелиън Оупън още на старта, след като физическото му състояние не му позволи да остане докрай равностоен в петсетова битка. В дуел между двама ветерани, швейцарецът не пропусна да покаже на какво е способен, но шампионът от Sofia Open - Адриан Манарино, се завърна от пасив с 1:2 сета, за да "върже геврек" на някогашния номер три по пътя към победата си, дошла след 3 часа и 38 минути на корта - 6:4 3:6 5:7 6:3 6:0.

По този начин френският левичар продължава да трупа сериозни успехи във визитката си, макар и да е вече 35-годишен, като се класира за втория етап на Откритото първенство на Австралия, където му предстои да срещне наглед значително по-леко изпитание, в лицето на Жауме Мунар.

Началото на двубоя бе силно оптимистично за "Stan the Man", който побърза да разгърне потенциала си в атакуващ план и изпълни марковия си бекхенд, за да неутрализира защитата на световния номер 20, реализирайки ранен пробив. Оттам насетне обаче стартираха и проблемите за Вавринка, който в старанието си да задава темпото в разиграванията и при всяка удобна възможност да търси нанасянето на завършващ удар, влезе в серия от неточности, които му струваха прескъпо, след като шампионът от Sofia Open преобърна изцяло развоя на откриващия сет и го записа на сметката си.

Многобройните грешки от ракетата на Стан останаха все така на дневен ред и във втората част, когато той допусна колебанията да го обземат и нерешителността му в дадени моменти доведе до лесни точки в актива на французина, който дори разполагаше с брейкбол. Изправен пред угрозата отново да се раздели с подаването си, носителят на титлата в Мелбърн от 2014-а година покачи значително качеството на сервисите и съумял да стабилизира представянето си, дочака своя шанс в осмия гейм, когато Манарино най-после се пропука при размените от основната линия и швейцарецът стори необходимото, за да се сдобие с пробив, донесъл му успеха в сета и подновяването на общия резултат в съревнованието.

Третата част извади на показ навярно най-доброто от репертоара на двамата ветерани, които освен че сервираха на отлично ниво, то те ни предоставяха и немалко печеливши отигравания, заслужаващи единствено аплаузи. В това русло, без да има каквито и да било шансове пред играчите на ретур, бяхме отведени до фундаменталния 11-и гейм, когато Стан "бръкна в джоба с трикове" и напомни за славните дни в кариерата си, влизайки в поредица от блестящи уинъри, които му донесоха решаващ пробив в актива, а броени минути по-късно и обрата в сблъсъка, за да поведе в отделните части.

Устремен към големия си триумф и вземането на скалпа на 20-ия в света, швейцарецът продължи да играе все така вдъхновено и на старта на четвъртия сет, когато видимо се наслаждаваше на собствената си продукция и това му донесе ранен брейк аванс за 2:1. Оттам насетне обаче началото си намери и спадът в равнището на фаворита на публиката, чиято умора започна все по-силно да личи и той вече нагледно трудно покриваше своя периметър от корта, докато Манарино остана солиден в размените от основната линия и сведе броя на грешките си до минимум, за да спечели пет от следващите шест гейма, изпращайки двубоя в заключителната му фаза.

Решителният пети сет далеч не ни предостави желаната от всички ни битка за завършек на този брилянтен двубой, след като изнемощялостта на Вавринка не му позволяваше да е конкурентноспособен на левичаря, който скоростно трупаше позитиви на сметката си и излезе напред в резултата. Умората пък същевременно трудно позволяваше на Стан дори да изпълнява началния си удар на оптимално равнище, при което шампионът от Sofia Open, поел изцяло лидерската роля в срещата, "върза геврек" на 3-кратния носител на "мейджър" трофеи и подпечата успеха си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 5-сетова битка: Шампионът от Sofia Open "върза геврек" и сътвори обрат над Вавринка! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | адриан манарино | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook