В битка срещу световния №43 и публиката: Джокович отново загуби сет, но триумфира в Мелбърн!

от в 14:52 на 17.01.2024
Мартин Петков

Новак Джокович отново се оказа замесен в същинска битка при тазгодишното си участие на Откритото първенство на Австралия, но отново в най-важните моменти демонстрира шампионския си манталитет и продължава напред към третия кръг в Мелбърн. Сърбинът трябваше във втория си мач при настоящата си кампания на Зеления континент да се изправи срещу един от местните любимци, в лицето на Алексей Попирин, който демонстрира безспорно върховия си тенис в хода на сблъсъка, но в крайна сметка 24-кратният носител на "мейджър" трофеи стори необходимото и прекарвайки малко над три часа на корта, заслужи победата - 6:3 4:6 7:6(4) 6:3.

По този начин световният номер едно, който за първи път от US Open през 2018-а година насам допуска да загуби сет в първите си два мача на надпревара от Големия шлем, се класира за третия кръг на Аустрелиън Оупън, където му предстои да срещне първия поставен тенисист на пътя си при защитата на своя трофей, а именно 30-ия в схемата Томас Мартин Ечевери.

Сърбинът още от самото начало на двубоя загатна за тактическия си замисъл, като опитваше да вкарва съперника си в продължителни разигравания от основната линия, при които умело го движеше по всички краища на корта, изчаквайки грешката от ракетата на противника, както се и случваше в много от случаите. Множеството неточности от страна на местния любимец пък предоставиха общо три брейкбола на фаворита в рамките на два гейма на начален удар за световния номер 43, които обаче той със завидно самочувствие отрази, като засвидетелства ясно класата на сервиса си и оцеля.

Това да разчиташ само един от основните компоненти в играта си срещу 24-кратния "мейджър" шампион с времето неведнъж се е доказало като губеща стратегия, от което си изпати и Попирин, чийто гард падна в осмия гейм, когато Ноле посредством блестящо придвижване по корта го размина, за да реализира ключов пробив, донесъл му успеха в откриващия сет.

С настъпването на втората част обаче ясно се забеляза промяна в поведението на местния любимец, който стана по-агресивен в размените и започна все по-често да търси атаката, което принуди Джокович да прибегне към разкриването на техническия репертоар. Именно в една от въпросните ситуации сърбинът, изправен пред първия брейкбол за съперника в хода на мача, избра да пусне къс диагонал, на който получи зашеметяващ отговор от страна на Попирин, след като непоставеният тенисист демонстрира лекоатлетически заложби и материализира шанса си за пробив.

Оттам насетне австралиецът до голяма степен концентрира вниманието си основно върху представянето си на начален удар, но достигнал до момента, когато трябваше да сервира за спечелването на частта, световният номер 43 не издържа в играта на нерви с първата ракета на планетата и инкасира серия от неточности, като се пропука и предаде сервиса си в актива на фаворита. Абстрахирал се от случилото се, Попирин в следващите минути впечатли с качеството на ретурите си и достигна до сетбол, при който демонстрира пословична защита от дъното на корта, преди да изпълни изумителен прехвърлящ удар, оставайки Джокович безмълвен, и поднови равенството в общия резултат на сблъсъка.

Третата част на практика до голяма степен се очакваше да предреши и крайния изход на срещата, като в нея проследихме стабилизиране на подаванията от страна и на двамата състезатели, като макар и с известни колебания, то сервиращите имаха пълното господство в двубоя. В това русло бяхме отведени до фундаменталния, навярно и за целия мач, десети гейм, когато сърбинът последователно сбърка на три пъти, забивайки топката в мрежата безвъзвратно, което доведе до аванс с 0:40 пред аутсайдера и съответно три поредни сетбола. 

Изправен до стената, Ноле проведе три изпипани до съвършенство комбинации и заличи шансовете за съперника, преди с нова неточност да предостави четвърта възможност на местния любимец, но и нейната съдба бе като на предходните три, за да може топ поставеният да оцелее, с което допринесе за това да станем свидетели на закономерен тайбрек. В него двамата на първо време си размениха по един бърз минипробив, преди Джокович своеобразно да превключи на следващата предавка и демонстрира върховото си равнище в последвалите разигравания, за да триумфира в дългия гейм и възстанови преднината си в отделните части.

На старта на четвъртия сет нагледно се забелязваше, че Попирин видимо се намира на предела на силите си и макар да разчиташе на собственото си подаване, за да се "държи" в мача, то при разиграванията често прибягваше към по-рискови действия с цел търсенето на по-бърза развръзка, но това единствено работеше в негов ущърб и увеличаваше грешките на сметката му. Същевременно 10-кратният носител на трофея от Аустрелиън Оупън, усетил положението, в което се намира австралиецът, започна да прави битката на корта още по-интензивно изискваща, като с това си гарантира реализирането на пробив и оттам насетне повече не погледна назад, за да официализира победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В битка срещу световния №43 и публиката: Джокович отново загуби сет, но триумфира в Мелбърн! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | алексей попирин | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook