В битката на шоумените: Тиафо надхитри Монфис и прекъсна победната му поредица

от в 00:01 на 27.10.2023
Мартин Петков

Франсис Тиафо и Гаел Монфис оправдаха очакванията да ни предложат един от най-зрелищните мачове досега в хода на турнира във Виена, но в крайна сметка американецът остана по-здрав физически и прекъсна серията от шест поредни победи на шампиона в Стокхолм. Сблъсъкът пък до голяма степен представляваше същинско тенис шоу, в което силите напуснаха 37-годишния французин, за да станем свидетели на пълен обрат от страна на седмия поставен след 2 часа и 11 минути - 5:7 6:1 6:4. С това световният номер 14 се превръща в последният тенисист, който се класира за четвъртфиналите в австрийската столица, където ще срещне втория поставен Яник Синер.

Американецът изпита сериозни колебания на старта на двубоя, след като изостана с 0:40 в дебютното си подаване, ала мигновено превключи на следващата предавка и благодарение на началния си удар оцеля, при което на свой ред разполагаше с възможности за брейк, но "Ла Монф" ни предложи сходен развой на събитията със своя сервис и паритетът остана налице. Впоследствие се създаде убеждението, че бившият полуфиналист от US Open задава темпото на игра, предвид факта че генерираше повече мощ от форхенда си и дори разполагаше със сетбол на ретур в десетия гейм, но френският ветеран демонстрира пословичната си непримиримост и се измъкна от неблагоприятната ситуация, придобивайки импулс в играта си, който го изведе до късен пробив и триумфа в откриващия сет.

С настъпването на втората част започнаха и проблемите от физическо естество за шампиона в Стокхолм, който по никакъв начин нямаше аргументи срещу агресивния стил на седмия поставен и спечели едва две точки в рамките на първите четири гейма, което го принуди да вземе медицински таймаут. Проведената интервенция с физиотерапевта на корта пък единствено вдъхна сили на световния номер 89 да отстои собствения си сервис, като избегне "геврека", преди равенството в общия резултат на съревнованието да бъде подновено.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В битката на шоумените: Тиафо надхитри Монфис и прекъсна победната му поредица Мартин Петков
Теми:  
atp | виена | гаел монфис | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook