В дуел на поколенията: 18-годишен квалификант впечатли, но Джокович имаше последната дума!

от в 14:14 на 14.01.2024
Мартин Петков

Новак Джокович бе замесен в същинска битка на старта на кампанията по защитата на титлата си в Мелбърн, но демонстрира шампионски манталитет и откри победоносно участието си на Аустрелиън Оупън. Сърбинът имаше наглед благоприятния жребий да срещне квалификант, но не знаеше какво му е подготвила съдбата, изпращайки му 18-годишния Дино Призмич, който изуми цялата тенис общественост с равнището, което засвидетелства в хода на сблъсъка, ала в крайна сметка световният номер едно доказа, при него няма място за изненада и триумфира с победата след 4 часа и 2 минути на корта - 6:2 6:7(5) 6:3 6:4.

По този начин 10-кратният шампион в надпреварата стартира успешно похода си към 11-ия си трофей в "Мелбърн парк" и се класира за втория кръг на състезанието, където ще премери сили с победителя от австралийското дерби, изправящо Алексей Попирин и Марк Полманс. Любопитен за днешната победа на Ноле е и фактът, че това се явява неговият най-дълъг мач в първи кръг на "мейджър" надпревара изобщо в кариерата му, надминавайки предишния такъв, който бе триумфът му над неговия добър приятел и сънародник Виктор Троицки на US Open през вече далечната 2010-а, когато, за справка, Призмич е бил едва 5-годишен.

Началото на двубоя до голяма степен се разви напълно според очакванията, след като тийнейджърът видимо в първите минути изпитваше скованост, което бе продиктувано от факта, че срещу него стои спортният му идол, и това доведе до серия от неточности на хърватина, който на практика собственоръчно предаде подаването си в актива на топ поставения. Постепенно с отмиването на първия четвърт час игра, Призмич видимо се отпусна най-вече психологически и загатна за потенциала си, но същевременно сърбинът бе задал твърде високо летвата в разиграванията и грешките в представянето му се брояха на пръстите на едната ръка, което го изведе до дублиране на предимството му в резултата и триумфа в откриващия сет.

С настъпването на втората част световният номер 178 най-после започна да демонстрира известно противопоставяне на фаворита, като поддържаше високата му интензивност при размените от дъното на корта и в някои моменти дори се нагърбваше с пласирането на печеливши удари. Именно придобитото самочувствие в тези минути изведе Призмич до известна степен във водещата роля в срещата и той не се поколеба да потърси атаката, при което отлично продуцираните му офанзивни акции дадоха резултат и той осъществи ранен пробив за 3:1 в своя полза.

Впоследствие обаче преднината му се задържа дълго и ответната реакция на рекордьора по "мейджър" трофеи си заслужаваше напълно, като той се поздрави със светкавичен рибрейк, а оттам насетне сервиращите имаха пълното господство в съревнованието и бяхме отведени до закономерен тайбрек. В него колебанията за Ноле достигнаха наглед нови висини, докато шампионът от Ролан Гарос при юношите опита да играе максимално освободено психически и неколкократно засвидетелства страхотното си придвижване с краката към топката, което му позволи да разполага с инициативата на корта, и той не трепна под напрежение, за да възстанови равенството в отделните части.

На старта на третия сет проследихме стабилизиране в играта на Ноле от основната линия, което пък на свой ред съпроводи неточности от страна на тийнейджъра и той предаде сервиса си в актива на своя спортен идол. Този момент обаче далеч не се оказа повратната точка в срещата, когато по традиция световният номер едно "прекършва" надеждите на противника си, след като Призмич заигра дори още по-вдъхновено и продължи при всеки удобен случай да онагледява поразяващата си дясна ръка, с която навлизайки навътре в корта, не се свенеше да нанесе завършващо отиграване.

Същевременно на показ излезе и известният дисбаланс в представянето на Джокера днес, чиито грешки безспорно бяха над обичайната за него бройка, и това в дългосрочен план позволи на младия хърватин да установи контрол в продължителните размени, като той достигна пиковата си точка в мача, когато проби в гладиаторски 16-минутен гейм, за да поведе с 3:2. Хвърлените усилия от квалификанта обаче светкавично бяха потъпкани от 10-кратния шампион, който влезе в ритъм и без време възстанови паритета.

Тогава настъпи и преломният момент, когато аутсайдерът отново си осигури две възможности да отмъкне началния удар на сърбина, ала именно поставен под напрежение, Джокович във въпросната ситуация не трепна и загатна за способността на сервиса, като се измъкна "сух" и мигновено използва придобития импулс, за да реализира фундаментален пробив, донесъл му продължилия фамозните 71 минути сет.

Успял да поднови преднината си в общия резултат на съревнованието, Джокович на практика сломи устрема на на два пъти по-младия си съперник да търси големия подвиг и все по-умело осуетяваше опитите му да е агресивен, като го контрираше с дълбоки удари в двата края на полето, нарушавайки ритъма му. Физическото състояние на Призмич също започна наглед да се влошава, като той вече нямаше тази енергия да покрива огромния периметър в половината си от корта и скоропостижно Ноле се откъсна напред в резултата в четвъртия сет с два пробива аванс и точка за реализирането на трети такъв. 

Тогава обаче тийнейджърът най-после се съвзе от спада в представянето си, като за първи път от началото на третата част насам отстоя подаването си, което пък допълнително му вдъхна нови сили и той редуцира пасива си до минимум, доближавайки се на само гейм разлика от топ поставения. Усетил, че е настъпил моментът да сложи точка на спора в тази крайно оспорвана битка, Джокович наглед взе всичко в свои ръце и спечели подаването си, преди да си осигури цели четири мачбола още на ретур, но дори това не пречупи вярата в успеха за Призмич и той оцеля, но само за да може броени минути по-късно носителят на рекордните 24 трофея от Големия шлем да официализира победата си на начален удар.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В дуел на поколенията: 18-годишен квалификант впечатли, но Джокович имаше последната дума! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook