В канадски сблъсък: Алиасим беше напът да допусне изненада срещу 99-ия, но оцеля на АО

от в 13:28 на 16.01.2023
Мартин Петков

Феликс Оже-Алиасим се превърна в една от приятните изненади на 2022-ра година, след като канадецът съумя да направи следващата крачка в кариерата си и спря негативната си серия от 8 загубени финала, триумфирайки с титлите на общо четири надпревари в хода на сезона. Силният завършек на миналогодишната тенис кампания за канадеца му осигури комфортно място сред първите осем поставени за Аустрелиън Оупън, където жребият на старта изправи четвъртфиналиста от 2022-ра в Мелбърн срещу сънародника му Вашек Поспишил.

Очакванията към сблъсъка бяха за рутинен успех на по-високоранкирания състезател, ала световният номер 99 далеч не мислеше по този начин и усложни живота на по-младия си колега, ала в крайна сметка Оже-Алиасим не допусна изненада и оцеля в трилър, продължил точно 4 астрономически часа, за да се поздрави с победата - 1:6 7:6(4) 7:6(3) 6:3. По този начин шестият поставен в състезанието се класира за втория кръг, където го очаква Алекс Молчан, който по-рано днес се справи в пет сета с бившия шампион в надпреварата Стан Вавринка.

Поспишил спечели хвърлянето на монетата преди началото на двубоя и избра да сервира, като още в дебютното си подаване беше на път да се сгромоляса, но остана хладнокръвен и със серия на начален удар отрази цели три брейкбола. Оттам насетне наблюдавахме напълно неочакван развой на събитията, след като фаворитът грешеше неистово при всеки свой по-остър контакт с топката, при което тенисист с опита на световния номер 99 не пропусна да се възползва от открилата му се възможност, печелейки пет от следващите шест гейма, за да прибави към сметката си откриващия сет.

На старта на втората част по-високоранкираният канадец побърза да докаже класата си, като се реабилитира за случилото се с поредица от печеливши отигравания и се откъсна напред с пробив аванс. Спад в играта на световния номер 7 обаче скоропостижно възстанови равенството в игрово отношение и аутсайдерът не пропусна шанса си да редуцира своя пасив, което се оказа предшествие на тайбрек. В него първоначално инициативата беше на страната на Поспишил, който поведе с минипробив и разполагаше с предимство от 4:3 точки, но впоследствие по-младият му сънародник набра скорост с четири поредни пункта в актива си и изравни резултата в отделните сетове.

В дебютните мигове на третата част Феликс нагледно демонстрира уменията си в офанзивен план и подобно на по-рано в срещата се сдоби с преднина от брейк. Аналогията на събитията далеч не спря дотук и спадът в представянето на фаворита означаваше възстановяване на паритета от страна на световния номер 99, който оцеля на още два пъти от позиция за спасяване на точка за пробив и предизвика изиграването на нов дълъг гейм. При този случай тайбрекът се разви напълно еднопосочно в полза на Оже-Алиасим, който имаше серия от шест поредни точки и напълно закономерно се поздрави с успех в сета, доближавайки се на една ръка разстояние от победата.

Под знака на разочарованието да загуби два дълги гейма, аутсайдерът видимо се чувстваше несигурен в изявите си на старта в четвъртата част, което беше добре дошло за по-младия канадец и той за пореден път си осигури пробив аванс. Разликата в този случай беше фактът, че световният номер 7 нито за секунда не допусна колебание в моментите си на сервис и доведе събитията до логичен завършек, триумфирайки с крайния успех в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В канадски сблъсък: Алиасим беше напът да допусне изненада срещу 99-ия, но оцеля на АО Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | вашек поспишил | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook